Marketing X Business

Nikola Maričić, iz mjenjačnice ACX za Marx.ba: Kripto tržište u BiH je u fazi rasta

N. DEMIROVIĆ

(Izvor: ACX)

Ova se godina već se oblikuje kao godina transformacije za digitalnu imovinu općenito, a posebno za bitcoin. S odobrenjem spot bitcoin ETF-ova početkom godine i sljedećim halvingom zakazanim za april, već su vidljivi, a naziru se još veći ključni pomaci u ponudi i potražnji.

Razumijevanje ovih pomaka ključno je za razumijevanje uloge koju bi digitalna imovina mogla igrati u godinama koje dolaze jer pomažu u poticanju finansijske dostupnosti širom svijeta.

Nikola Maričić, COO & AML Officer u ACX mjenjačnici govorio je za Marx.ba o trenutnom stanju na kripto tržištu i očekivanjima.

– Trenutno stanje na kripto tržištu kako u svijetu tako i u Bosni i Hercegovini reflektuje rastući interes za kriptovalute. Kripto tržište u BiH je u fazi rasta i razvoja, s potencijalom za dalje širenje. Sve veći broj građana BiH pokazuje interes za kriptovalute te se stvara sve veća potreba za regulisanim kripto mjenjačnicama za prodaju i razmjenu kriptovaluta. Uprkos trenutnim regulativnim zahtjevima javlja se potreba za jasnijim pravilima i pravilnim razvojem postojeće regulative koja bi olakšale, ubrzale i zaštitile ove transakcije, kaže Maričić.

Prema njegovim riječima slijedi period određene neoizvjesnosti.

– Očekivanja za naredne mjesece su neizvjesna zbog volatilnosti globalnog kripto tržišta i potencijalne promjene regulativa koje bi mogle uticati na tržište u BiH. Postoji interes za dodatnim uređenjem regulative tržišta kriptovaluta u Bosni i Hercegovini, slično kao u susjednim zemljama, što bi moglo privući više klijenata i povećati transparentnost i sigurnost transakcija, naglašava stručnjak iz ACX mjenjačnice.

Njegove riječi potvrđuju i da je potrebno još više iobrazovanja korisnika kriptovaluta, a opreza očiglčedno nikad dosta.

– Preporuke za nove korisnike kriptovaluta uključuju obrazovanje o osnovama kriptovaluta, razumijevanje rizika povezanih s investiranjem i korištenjem kriptovaluta, te upotrebu pouzdanih i zakonom regulisanih platformi za trgovanje kao što je ACX. Savjetuje se da budu na oprezu s obzirom na visoku volatilnost kripto tržišta jer je ključ uspjeha u kripto svijetu informisanje i oprez pri ulaganju, naglasio je Maričić.

Povezani članci