Marketing X Business

Micro Vs. Makro: Da li je influencerski marketing pravi način

N. D.

(Foto: Ilustracija)

Potrošači se sada u velikoj mjeri oslanjaju na društvene mreže za odluke o kupovini, a influenseri, kojima vjeruju njihovi pratioci, mogu povećati svijest o brendu i prodaju. Ali kako brendovi odlučuju da li da sarađuju sa mikro ili makro-influencerima tokom ovog ključnog perioda?

Od poklona do namirnica, brendovi su stalno na ivici da dopru do potrošača. Potrošači se u velikoj mjeri oslanjaju na društvene medije za donošenje odluka o kupovini i sa influencerima u igri, brendovi se nalaze na raskrsnici da biraju između mikro-influencera i makro-influencera.

– Kada je u pitanju influencer marketing tokom praznične sezone, on igra ključnu ulogu u povezivanju sa našom publikom. Kao brend fokusiran na svjesne potrošače, posebno na one koji traže ekološki prihvatljive proizvode, pažljivo odlučujemo hoćemo li biti partneri s mikro ili makro utjecajima na temelju ciljeva kampanje, rekao je Sudip Ghose, osnivač i izvršni direktor Uppercase, za BrandWagon Online.

PKako kažu stručnjaci, odabir između mikro i makro utjecaja ovisi o našim ciljevima – da li tražimo dublji angažman ili širi doseg. Izbor između mikro-influencera, onih sa 1.000 do 100.000 pratilaca, i makro-influencera, onih sa preko 100.000 pratilaca, može značajno uticati na efikasnost kampanje brenda.

– Mikro-influenceri često imaju veće stope angažmana i bliže odnose sa svojim pratiocima, što ih čini idealnim za ciljane, nišne kampanje. Oni su takođe isplativiji, što je korisno za maksimiziranje ROI. Nasuprot tome, makro-influenceri mogu brzo izgraditi svijest o brendu zbog svog većeg dosega, što ih čini pogodnim za kampanje koje imaju za cilj široku vidljivost. Na kraju, naš izbor ovisi o ciljevima kampanje, bilo da se radi o trenutnoj prodaji ili povećanju prepoznatljivosti brenda.

Stručnjaci smatraju da mikro-influenceri mogu pomoći brendovima da dosegnu vrlo specifičnu ciljnu publiku. Za manje kompanije ili nišne brendove, mikro-influenceri mogu ponuditi isplativo rješenje, omogućavajući im interakciju s lojalnom i odgovornom publikom. Štaviše, mikro-influenceri često mogu stvoriti iskreniji odnos, jer se percipiraju kao „jedni od nas“, a ne kao poznate ličnosti.

S druge strane, makro influenceri se često doživljavaju kao kreatori ukusa, sposobni da podignu imidž brenda koji se spušta na različite segmente potrošača. Njihovo povezivanje sa poznatim ličnostima također može dati kredibilitet i aspirantnu vrijednost brendu.

Nekih 49 posto potrošača ovisi o preporukama makro-influencera prilikom donošenja odluka o kupovini, pokazalo je istraživanje Instituta za digitalni marketing. U konačnici, odluka između mikro-influencera i makro-influencera ovisi o specifičnim ciljevima brenda za prazničnu sezonu.

– Mikro-influenceri nude ciljani pristup nišnim ili regionalnim tržištima, podstičući snažan, lokaliziran angažman. Makro-influenceri, s druge strane, pružaju širi doseg, povećavajući vidljivost brenda u većem obimu. I jedno i drugo pomaže u poticanju konverzija usmjeravajući pratioce na naše platforme za e-trgovinu, što im olakšava kupovinu promoviranog izgleda, komentirao je Sidhant Keshwani, osnivač Libasa.

Brendovi bi trebali uzeti u obzir svoju ciljnu publiku, budžet i željeni nivo angažmana. Hibridni pristup koji kombinuje i mikro i makro uticajne ljude često može dati najbolje rezultate, omogućavajući brendovima da uživaju u prednostima visokog angažmana nišne publike, a istovremeno postižu široku vidljivost.

Brendovi koji strateški usklađuju svoje uticajne marketinške napore sa svojim ciljevima vjerovatno će ostvariti značajan povrat, čineći ovaj pristup bitnim dijelom svojih prazničnih kampanja.

VEZANO

Komunikacija vođena svrhom: Ključ za prevazilaženje marketinških izazova