Marketing X Business

Microsoft kupuje velike kapacitete obnovljive energije

Marx.ba

(Foto: X)

U posljednjih nekoliko mjeseci postalo je opće poznato da generativna umjetna inteligencija troši enormne količine energije, pa je primjerice procijenjeno da će AI uskoro trošiti jednu četvrtinu struje SAD.

Modeli umjetne inteligencije za obradu zahtjeva troše sve veće količine energije pa postoji zabrinutost da bi mogli dovesti do globalne energetske krize.

Iz tog razloga mnoge kompanije koje razvijaju napredne AI modele ulažu velika sredstva u kapacitete za dobivanje energije iz obnovljivih izvora, kako se ne bi dogodilo da dođe do još veće potrošnje fosilnih goriva koja dokazano stvaraju velike probleme našoj klimi.

Microsoft, čiji modeli poput Copilota imaju sve veći udio u generativnoj umjetnoj inteligenciji u svijetu (a investirao je i u Open AI više od 13 miliona dolara), svjestan je tog problema pa je odlučio podržati razvoj novih kapaciteta obnovljivih izvora energije u količini od 10,5 gigavata, što za usporednu iznosi gotovo polovicu količine solarnih elektrana i vjetroelektrana koje je Kalifornija imala 2022. godine.

To je prema Bloombergu najveći korporativni ugovor o kupnji obnovljive energije do danas, gotovo osam puta veći od onoga što je prethodno bio najveći pojedinačni korporativni ugovor o kupovinu električne energije ikada potpisan.

Bloomberg procjenjuje da bi izgradnja tolikog kapaciteta mogla koštati Microsoft između 11,5 i 17 milijardi dolara, a ugovor omogućuje ulaganje u nove projekte obnovljive energije širom SAD, Evrope, Latinske Amerike, Azije i Pacifika, a na svim novim lokacijama Microsoft će uredno kupovati energiju.

Prema Međunarodnoj agenciji za energiju, umjetna inteligencija će 2026. godine potrošiti 10 puta više električne energije nego 2023., što najbolje govori o tome koliko je važno ulagati u sisteme obnovljive energije kako bi se, ako je to uopšte moguće, zadovoljila glad AI-ja bez utjecaja na okoliš.

Povezani članci