Marketing X Business

Svjetska tržišta: Indeksi porasli, tehnološki sektor najveći dobitnik

Marx.ba

(Foto: Shutterstock)

Berzanski indeksi u New Yorku zaključili su petak dobru sedmicu. To se, prema analitičarima, najviše može pripisati izvještaju Ministarstva rada o stanju na tržištu rada u aprilu. To je bilo gore od predviđanja, ali je upravo zato ulagače ulilo nadom da će Federalne rezerve prije početi snižavati kamate.

Rastu burzanskih indeksa pridonijeli su i dobri poslovni izvještaji nekih velikih kompanija, poput Amazona i Applea, koja su nadmašila očekivanja analitičara s Wall Streeta.

U odnosu na prošlosedmični petak, širi indeks Standard & Poor’s 500 napredovao je za 27,83 boda ili 0,5 posto na 5.127,79 bodova, industrijski indeks Dow Jones za 436,02 boda ili 1,1 posto na 38.675,68 bodova, tehnološki indeks The Nasdaq Composite porastao je za 228,43 boda ili 1,4 posto na 16.156,33 boda.

Indeksi su otvorili sedmicu u porastu u ponedjeljak jer su se ulagači nadali da bi Federalne rezerve mogle u srijedu nagovijestiti da će kamatne stope uskoro početi padati, suprotno većini očekivanja. Optimizam oko kamatnih stopa u utorak je prešao u pesimizam i indeksi su nazadovali.

Odbor za otvoreno tržište Feda je nakon dvodnevnog sastanka u srijedu bez ikakvih iznenađenja odlučio da neće mijenjati ključnu kamatnu stopu i zadržao je na nivou između 5,25 i 5,50 posto. Predsjednik Federalnih rezervi Jerome Powell tada je na konferenciji za novinare rekao da će se na početak snižavanja morati pričekati nešto duže nego što se očekivalo početkom godine.

Istodobno je Institut za upravljanje opskrbom (ISM) izvijestio da je aktivnost u prerađivačkoj industriji smanjena u aprilu. Indeks ISM pao je s 50,3 posto u martu na 49,2 posto u aprilu, a svaka vrijednost ispod 50 bodova znači pad. Indeksi su blago pali.

U četvrtak su, pak, izvještaji tehnoloških kompanija o dobrom prvom kvartalu doveli do rasta indeksa. Istodobno je Ministarstvo trgovine izvijestilo da je vanjskotrgovinski deficit u martu u odnosu na februar smanjen za 0,1 posto na 69,4 milijarde dolara. I uvoz i izvoz bili su manji u martu.

Pravo uzbuđenje došlo je u petak, kada je Ministarstvo rada izvijestilo da je SAD u aprilu dodao 175.000 neto novih radnih mjesta, unatoč predviđanjima analitičara za više od 200.000.

Ulagači su se veselili što bi cedntralna banka zbog toga mogla brže početi smanjivati kamatne stope. S 3,9 posto stopa nezaposlenosti bila je 0,1 postotni bod viša nego u martu. Rast indeksa premašio je jedan posto, Nasdaq je čak skočio dva posto.

Do sada je ove godine S&P 500 napredovao za 357,96 bodova ili 7,5 posto, Dow Jones za 986,14 bodova ili 2,6 posto, a Nasdaq za 1144,98 bodova ili 7,6 posto, piše Seebiz.

Povezani članci