Marketing X Business

Microsoft Office 2024 dostupan kao samostalni paket bez pretplate

Marx.ba

(Foto: Ilustracija)

Nakon izdanja Office 2021 Microsoft je odlučio korisnicima ponuditi novi uredski paket softvera, za koji se ne plaća pretplata niti je povezan s uslugama u oblaku, a ipak donosi neke nove funkcije i mogućnosti.

Posljednjih godina Microsoft primarno nudi svoje uredske alate u sklopu pretplate na paket Microsoft 365, gdje se osim softvera (Word, Excel, Outlook, PowerPoint, OneNote, Clipchamp…) dobiva i po 1 TB prostora za pohranu na OneDriveu te sve dodatne funkcije povezane s oblakom. Softver u tom paketu redovno se ažurira, pa pretplatnici s vremenom dobivaju nove mogućnosti bez potrebe za velikim nadogradnjama.

No, za korisnike koji ne žele biti ovisni o mjesečnoj pretplati, a ne treba im povezanost softverskog paketa s oblakom, tu je i samostalna instalacija uredskog paketa Office, koja je od početka oktobra dostupna u novoj inačici. Od lansiranja Officea 2021 prošlo je tri godine, pa sada novi Office 2024 uključuje mnoge nove funkcije razvijene proteklih godina.

Office 2024 dostupan je u opcijama Home te Home i Business. One su namijenjene porodicama te malim firmama kojima trebaju samo klasične aplikacije sustava Office. To uključuje Word, Excel, PowerPoint i OneNote te Outlook za Windows 11 i Windows 10, a podržana su i posljednja tri izdanja MacOS-a. Jednokratna kupovina omogućava instaliranje na jednom računalu. Varijanta Home košta 149, a Home i Business 299 eura jednokratno.

U usporedbi s verzijom 2021, novi Office paket donosi ponešto osvježeno i redizajnirano sučelje klasičnih stolnih verzija poznatih aplikacija, u skladu s principima “Fluent” dizajna, usklađenoga primarno s Windowsima 11. Tu je i ponešto novih alata za bolju produktivnost, nekoliko novih funkcija u Excelu, bolje pretraživanje u Outlooku, mogućnosti stvaranja video sadržaja u PowerPointu i slično.

Mnogim će korisnicima ove verzije, pak, glavna prednost biti mogućnost dugotrajnog korištenja nakon jednokratne kupovine te mogućnost korištenja bez potrebe za internetskom vezom. Pristup Internetu u ovom je slučaju potreban tek za instaliranje i aktiviranje sustava Office, ali ne i za korištenje aplikacija kao što su Word, Excel i PowerPoint nakon što su one jednom instalirane na računaru.

Hardverski zahtjevi prilično su niski, pa se traži tek 4 GB (64-bitni računar), 2 GB (32-bitno računalo) RAM-a za PC ili 4 GB RAM-a za Mac, 4 GB slobodnog prostora na disku za PC te 10 GB za Mac, dok procesor u slučaju Windowsa mora imati takt od najmanje 1,6 GHz i dvije jezgre, piše Bug.