Marketing X Business

Zašto su kripto kompanije u centru akvizicijskih interesa

Marx.ba

(Foto: X)

Kripto kompanije odjednom su u centru sklapanja poslova. Katalizator je umjetna inteligencija. Kompanije za rudarenje bitcoina imaju ekspanzivne podatkovne centre, s pristupom optičkim linijama i velikim količinama energije širom SAD. To su tačno one vrste objekata koje su potrebne za računarski intenzivne AI operacije, što znači da su njihova mjesta i tehnologija u velikoj potražnji, piše CNBC.

U međuvremenu, rudari se moraju diverzificirati. Nakon prepolovljenja bitcoina u aprilu, događaja koji se odigra otprilike jednom svake četiri godine, posao generiranja novih tokena postao je mnogo manje isplativ. Analitičari JPMorgan Chasea napisali su u izvještaju ranije ovog mjeseca da “neki operateri osjećaju finansijsku štetu zbog nedavnog prepolovljenja blokovskih nagrada, što je prepolovilo prihode industrije, te aktivno istražuju izlazne strategije.”

Uz rastuću industriju umjetne inteligencije kojoj su potrebni kapaciteti i rudare bitcoina u potrazi za novim načinima za generiranje povrata svojih pozamašnih kapitalnih ulaganja, spajanja, finansiranja i partnerstva brzo se spajaju.

U utorak je američki rudar bitcoina Core Scientific najavio prošireni ugovor s CoreWeaveom, startup kojeg podupire Nvidia i koji je jedan od glavnih pružatelja tehnologije proizvođača čipova za pokretanje AI modela. Core Scientific će isporučiti 70 megavata računarske infrastrukture za podršku operacijama CoreWeavea.

Core Scientific je rekao da će ugovor generirati dodatnih 1,2 milijarde dolara prihoda tokom 12 godina, povrh postojećeg aranžmana za koji se očekuje da će donijeti 3,5 milijardi dolara. Ukupno, kompanija planira osigurati oko 270 megavata infrastrukture za CoreWeave do druge polovice 2025., s mogućnošću dodavanja dodatnih 230 megavata na drugim mjestima Core Scientific.

Ranije ovog mjeseca, CoreWeave je ponudio kupnju Core Scientifica za 1,02 milijarde dolara, nedugo nakon njihovog prvobitnog dogovora. Core Scientific je odbio ponudu. Kompanija, koja se vratila na javno tržište u januaru nakon što je prošla kroz stečaj, trenutno vrijedi oko 1,8 milijardi dolara.

– Svijet se mijenja i mnogi podatkovni centri izgrađeni u posljednjih 20 godina nisu prikladni za podršku budućim računarskim zahtjevima, rekao je izvršni direktor Core Scientific Adam Sullivan.

Prije te objave, grupa za rudarenje bitcoina Hut 8 rekla je da je prikupila 150 miliona dolara duga od privatne investicijske kompanije Coatue kako bi joj pomogla izgraditi svoj portfelj podatkovnih centara za AI.

Hut 8, sa sjedištem u Miamiju, jedna je od mnogih kompanija za kripto rudarenje koje se okreću AI. Kompanija je u svom izvještaju o zaradi za prvo tromjesečje prošlog mjeseca rekla da je kupila svoju prvu seriju od 1.000 Nvidia grafičkih procesorskih jedinica (GPU-ova) i osigurala ugovor s kupcem s AI cloud platformom koju podupiru poduzetnici. Hut 8 generira 6% prodaje od AI, prema CoinShares.

– Šire tržište počinje cijeniti nedostatak visokokvalitetnih energetskih sredstava, a Hut 8 je izgradio veliki niz vrlo atraktivnih sredstava za širenje, rekao je Robert Yin, partner u Coatueu, u najavi finansiranja.

Izvršni direktor Hut 8 Asher Genoot nedavno je rekao za CNBC da je njegova kompanija “finalizirala komercijalne ugovore za našu novu AI vertikalu prema modelu GPU-as-a-usluge, uključujući ugovor s klijentom koji predviđa plaćanja fiksne infrastrukture plus dijeljenje prihoda.”

Bit Digital, bitcoin rudar koji sada ostvaruje procijenjenih 27% svojih prihoda od umjetne inteligencije, rekao je u ponedjeljak da je sklopio ugovor s kupcem o isporuci 2048 Nvidia GPU-a tokom tri godine, udvostručivši broj procesora koje pruža nespecificirani klijent.

Kako bi ispunio ugovor, Bit Digital je naručio 256 servera od Dell Technologiesa, a uskoro će ih postaviti u podatkovnom centru na Islandu. Kompanija je rekla da se očekuje da će ugovor generirati godišnji prihod od 92 miliona dolara. Djelomično plaća GPU-ove odbacivanjem neke kriptovalute.

– Kompanija namjerava finansirati posao mješavinom gotovine i digitalne imovine u bilanci, rekao je Bit Digital.

Bit Digital također je ušao u takozvani ugovor o povratnoj prodaji za polovicu novih GPU-ova, “što će proporcionalno smanjiti kapitalne izdatke kompanije.”

Iako većina nedavnih kripto poslova uključuje rudare, postojala je barem jedna velika značajna iznimka.

Ranije ovog mjeseca, platforma za trgovanje Robinhood pristala je na kupovinu Bitstampa, kripto mjenjačnice sa sjedištem u Luksemburgu, za oko 200 miliona dolara u gotovini.

Bitstamp ima 50 aktivnih licenci i registracija širom svijeta, a popularan je u Evropi i Aziji. Kupovina pomaže Robinhoodu, aplikaciji za trgovanje usmjerenoj na maloprodaju, koja je ojačala svoje kripto operacije kako bi se bolje suprotstavila Binanceu i Coinbaseu.

Dogovor, koji bi trebao biti zatvoren sljedeće godine, dolazi u trenutku kada se Robinhood suočava s regulatornim izazovima u SAD zbog svojih kripto poslova.

Povezani članci