Marketing X Business

Mišljenje naučnika: Ovo je šest najzdravijih ulja

Marx.ba

(Foto: X)

Grup naučnika provela je istraživanje i otkrila koja biljna ulja najviše smanjuju rizik od raznih zdravstvenih problema. Rezultati su objavljeni u naučnom časopisu Journal of Medical and Clinical Nursing.

Prema naučlnicima, na popisu je šest biljnih ulja. Riječ je o uljima koja se brzo probavljaju i povećavaju apsorpciju vitamina A, D, E i K: laneno, sezamovo, maslinovo i kokosovo ulje, ulje uljane repice i orahovo ulje. Sva su bogata antioksidansima koji smanjuju rizik od srčanih bolesti.

Laneno ulje

Laneno ulje prirodni je proizvod dobiven hladnim prešanjem sjemenki lana. Ovaj biljni proizvod bogat je omega-3 masnim kiselinama, posebno alfa-linolenskom kiselinom (ALA), te sadrži lignane i vlakna.

Ovo ulje poboljšava zdravlje srca, ima protivupalna svojstva, može poboljšati hidrataciju i elastičnost kože, blagotvorno djeluje na probavu te jača imunološki sistem. Prema nekim dokazima, može pomoći i u regulaciji hormona te olakšavanju simptoma menopauze.

Sezamovo ulje

Sezamovo je ulje dobiveno prešanjem sjemenki sezama. To je ulje poznato po svojoj bogatoj aromi i hranjivim sastojcima, uključujući nezasićene masne kiseline, vitamine i antioksidanse. Ima slične zdravstvene prednosti kao laneno ulje, ali njegova redovita konzumacija može pomoći u snižavanju krvnog pristiska zbog sadržaja polinezasićenih masnih kiselina i lignana koji djeluju kao prirodni antihipertenzivi.

Također, sezamovo ulje koristi se za “oil pulling” – ispiranje usta uljem, što može smanjiti broj bakterija u ustima, poboljšati zdravlje desni i smanjiti zadah.

Maslinovo ulje

Maslinovo ulje, posebno ekstra djevičansko maslinovo ulje, dobiva se hladnim prešanjem plodova masline (Olea europaea). Ovo je ulje ključni sastojak mediteranske prehrane i poznato je po svojim brojnim zdravstvenim prednostima. Zdravo je za srce, ima antioksidativna svojstva i protivupalno djelovanje; može poboljšati kognitivne funkcije i smanjiti rizik od neurodegenerativnih bolesti poput Alzheimerove bolesti, zahvaljujući svojim antioksidativnim i protivupalnim svojstvima.

Studije pokazuju da maslinovo ulje može pomoći i u regulaciji tjelesne težine. Njegove zdrave masti pomažu u dugotrajnijem osjećaju sitosti te smanjuju prejedanje.

Kokosovo ulje

Kokosovo ulje, dobiveno prešanjem svježeg ili sušenog mesa kokosovog oraha, popularan je prirodni proizvod u kuhinji i kozmetici. Ovo ulje bogato je zasićenim masnim kiselinama, posebice laurinskom kiselinom, koja mu daje jedinstvena svojstva.

Između ostalog, kokosovo ulje ima antimikrobna svojstva, dobro je za kožu i probavu, a pozitivno djeluje i na imunološki sistem te povećava nivo energije.

Ulje uljane repice

Ulje uljane repice dobiva se iz sjemenki biljke uljane repice. Ovo je ulje popularno zbog svog blagog okusa i povoljnih nutritivnih svojstava.

Promiče zdravlje srca, smanjuje upalu u tijelu, pridonosi zdravlju mozga i kože, pomaže u kontroli tjelesne težine i smanjuje rizik od dijabetesa.

Orahovo ulje

Orahovo ulje dobiva se prešanjem oraha. Ovo ulje ima bogat, orašasti okus i koristi se u kulinarstvu, kozmetici i zdravstvu zbog svojih hranjivih sastojaka.

Kao i ranije spomenuta ulja, zdravo je za srce, podržava zdravlje mozga, ima protivupalno djelovanje te sadrži antioksidanse poput vitamina E i polifenola koji štite stanice od oksidativnog stresa i slobodnih radikala, smanjujući rizik od hroničnih bolesti.

Povezani članci