Marketing X Business

Nafta iznad 85 dolara na međunarodnim tržištima

Marx.ba

(Foto: X)

Cijene nafte stabilizovale su se u srijedu na međunarodnim tržištima iznad 85 dolara, balansirajući između znakova posustale potražnje u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i zabrinutosti za snabdijevanje iz Rusije.

Na londonskom tržištu cijena barela s rokom isporuke u avgustu bila je viša 20 centi nego na zatvaranju trgovine u utorak i iznosila je 85,53 dolara. U utorak je zaključio trgovinu u plusu 1,08 dolara. Aktivnije se trgovalo barelima s rokom isporuke u septembru, po 21 cent višoj cijeni, od 84,74 dolara.

Na američkom tržištu cijena barela bila je gotovo nepromenjena i iznosila je 81,6 dolara. U utorak je zaključila trgovinu u plusu 1,24 dolara, prenosi Mina.

Tržišta je uznemirio napad na naftni terminal u Rusiji, raspirivši zabrinutost za snabdijevanje. Ukrajinski napad dronom u luci Azov izazvao je požar u skladištu goriva u naftnom terminalu, prema navodima ruskih zvaničnika i izvora u ukrajinskoj obavještajnoj službi.

Luka Azov ima dva naftna terminala iz kojih je u prvih pet ovogodišnjih mjeseci u inostranstvo otpremljeno oko 200.000 tona goriva.

Kontinuirani ukrajinski napadi na ruske rafinerije predstavljaju prijetnju za fizičko snabdijevanje kupaca širom svijeta i podižu premije na geopolitički rizik.

Inače, cijene nafte bile su nešto niže u današnjem azijskom trgovanju, na šta su utjecale informacije o rastu zaliha nafte u SAD.

Povezani članci