Marketing X Business

Nakon smanjenja kamata: Zlato ponovo skočilo na rekordnu cijenu

Marx.ba

(Foto: Ilustracija)

Zlato je poraslo na rekordno visok nivo nakon što su Federalne rezerve u srijedu snizile svoju referentnu kamatnu stopu za pola postotnog boda, u agresivnom početku promjene politike kako bi se potaknulo em nivou u dvije decenije, ali trgovci i prognostičari bili su podijeljeni oko toga koliko će agresivno biti prvo smanjenje.

Zlato, koje obično ima koristi od nižih stopa, poraslo je čak 0,8 posto na svježi najviši nivo svih vremena od 2.590,13 dolara u New Yorku.

Cijene zlata dramatično su skočile ove godine, skočivši više od 25 posto na uzastopne rekorde. Iako je porast početkom 2024. bio poduprt potražnjom tržišta u nastajanju, posebno centralnih banaka i azijskih potrošača i ulagača, fokus se posljednjih mjeseci pomakao direktno na Fed i izglede za američku ekonomiju. Neprinosne poluge obično imaju koristi u okruženju s niskim stopama, a zabrinutosti zbog recesije tjeraju ulagače da potraže sigurnost u zlatu.

Trgovci na finansijskim tržištima proveli su mjesece raspravljajući o veličini prvog smanjenja kamata američke centralne banke, analizirajući ekonomske podatke i primjedbe kreatora politike. Promptno zlato postiglo je rekorde tokom prošle sedmice jer su ulagači procjenjivali izglede da će Fed primijeniti smanjenje stope veće od četvrtine postotnog boda na ovosedmičnom sastanku, piše Seebiz.

Povezani članci