Marketing X Business

Nespresso slavi aluminij: Oglašavanje uz oslanjanje na zaštitu životne sredine

N. D.

(Foto: Nespresso)

Nespresso, Nestlé brend poznat po svojim vrhunskim aparatima za kafu i kapsulama za jednokratnu upotrebu, udružio se s namjenskom agencijom Accompany Creative kako bi pokrenuo kampanju na temu recikliranja koja je tempirana na Climate Week NYC.

Kampanja stavlja u središte pažnje aluminij, materijal koji se koristi za pravljenje Nespresso kapsula, dok demonstrira kako brend pojednostavljuje recikliranje putem programa za odlaganje i kesa za slanje poštom.

Odluka Nespressa da pokaže svoj uticaj na životnu sredinu stiže pošto su mnogi trgovci nastojali da prevaziđu marketing zasnovan na problemima, uprkos tome što je bio popularan prije samo nekoliko godina. Jedan izazov s kojim su se mnogi brendovi suočili sa slanjem poruka oko okoliša, posebno je da to može dovesti do dodatnog nadzora od strane potrošača koji mogu dovesti brend u probleme ako se tvrdnje percipiraju kao neiskrene.

Određivanje vremena kampanje „Snaga aluminija“ s Climate Week NYC može pomoći da se poveća doseg Nespressove poruke na godišnjem događaju koji okuplja poslovne lidere i zagovornike politike kako bi razgovarali o ekološkim pitanjima i rješenjima.

Video za kampanju sadrži elegantne snimke Nespresso kapsule kao glas koji objašnjava kako se metal koji se može reciklirati koristi za svježinu proizvoda. Kreativnost također povezuje kružni oblik mahuna s procesom recikliranja, koji se često prikazuje simbolom koji prikazuje strelice koje se kreću u krug.

– Dok kružnost dobija na zamahu u luksuznom prostoru, ona je oduvijek bila dio Nespressovog DNK. Dvije temeljne istine brenda su naš fokus na održivost i naše kultne aluminijske kapsule. Ova inovativna kampanja otvara nove terene kako bi zagovarala to “namjerno luksuzno” iskustvo i osnažila naše kupce da igraju važnu ulogu koju imaju u životnom ciklusu naših proizvoda i koriste kafu kao snagu za dobro, rekla je Jessica Padula, potpredsjednica marketinga i održivosti u Nespresso USA.

Brend možda želi da se izdvoji iz tekućeg negativnog diskursa o uticaju na životnu sredinu jednokratnih kapsula kafe. Brend Keurig, na primjer, nedavno je pristao da plati kaznu od 1,5 miliona dolara nakon optužbe Komisije za vrijednosne papire i berze da su njene izjave o mogućnosti recikliranja njegovih jednokratnih kapsula za kafu K-Cup obmanjujuće.

Nespressova matična kompanija Nestlé i sama se u prošlosti našla na udaru kritike zbog velikih količina ekološke štete. Od tada, prehrambeni gigant se nekoliko obavezao na smanjenje ugljičnog otiska i povećao svoje oslanjanje na obnovljivo gorivo.