Marketing X Business

Od bezvremenskih klasika, do cool modernog: 13 najboljih drugačijih hotela u Evropi

N. D.

Ett Hem (Foto: Slh)

Kako uopće početi birati najbolje hotele u Evropi? Nemoguće, zar ne? Ima ih kao… puno. Mnogo odličnih, također. Ali mi volimo izazove, pa smo ga isprobali. Naravno, “najbolje” je subjektivno, ali pokušali smo da kanaliziramo našu čitalačku publiku – i odlučili smo se za tu savršenu mješavinu odličnog dizajna, lokacije i pogodnosti – a zatim uračunali manje opipljive elemente kao što su povijest, iskustva i ambijent, u mjesta koja ćete zaista poželjeti posjetiti, objavio je ugledni Timeout.com u svojoj analizi najboljih evropskih hotela.

Uključuju bezvremenske klasike, poput londonskog Claridgea, cool nove brigadne hotele kao što su Stockholm Ett Hem i Barselonina podružnica Soho Housea. Tu su i fin de siecle ljepote poput bečkog hotela Sacher i moskovskog Metropola. Drugi se fokusiraju na wellness, kao što su austrijski Ayurveda Resort Sonnhof i portugalski Six Senses.

Koje god mjesto da odlučite posjetiti, sigurni smo da će boravak u bilo kojem od ovih biti jedno od najboljih hotelskih iskustava koje ćete ikada imati, poručili su.

Listu su bazirali na stručnom znanju o pokrivenoj destinaciji, uredničkim recenzijama, recenzijama korisnika, hotelskim sadržajima i dubinskim istraživanjima kako bi pronašli najbolji boravak.

1. Ett Hem, Stokholm, Švedska

(Foto: Slh)

Zašto ići? Pa, to je samo deset minuta od Centralne stanice u Stockholmu, tako da je super zgodno smješten. Osim toga, Ett Hem je “dom” koji biste rado nazvali “svojim domom”, čak i ako je samo na jedan dan. Manje hotel, više trio privatnih kuća. Atmosvera je opuštena i Scandi cool. Sobe obložene drvenim pločama (na desetak) sa odsjajima savremenosti. Neki imaju mermerna kupatila, drugi retro lustere, baldahine od livenog gvožđa i peć na drva.

Družite se u biblioteci, opustite se u hladnom stakleniku ili napravite tretman i zaista dopustite sebi da se opustite u mini-spa centru. Fitnes prostor uključuje opremu za pilates, a kuhar kreira jednostavne obroke, sa izrazito švedskim okusom, bez obzira na svakodnevnu pijacu ponude. Probajte nešto novo, uživajte u privatnosti, osjećajte se vrlo, vrlo otmjeno.

2. Belmond Villa Sant’Andrea, Taormina, Italija

(Foto: Booking)

Zašto ići? Predivan je dašak italijanskog glamura starog stila u Belmond Villa Sant’Andrea, prekrasnom hotelu sa pet zvjezdica koji se nalazi na vlastitoj privatnoj plaži u najotmjenijem gradu na istoku Sicilije. Mnoge svijetle i prozračne sobe imaju balkone s pogledom na zaljev Mazzarò, a možete uskočiti na obližnju žičaru da stignete do centra Taormine (ili uzeti besplatni šatl) kako biste istražili “na zemlji”. Ni planina Etna nije daleko.

Hotel, međutim, uključuje infinity bazen, spa centar okružen raskošnim vrtovima, restoran Oliviera koji se nalazi na obali. Ako više volite da budete u srcu užurbane same Taormine, Belmond Grand Hotel Timeo je jednako impresivan i nudi izvanredne poglede, ali za nešto zaista jedinstveno i mirno, to je Sant’Andrea cijelim putem.

3. Claridge’s, London, Engleska

(Foto: Booking)

Zašto ići? Zauvijek najotmjenija od najotmjenijih opcija Londona. Djelomično zahvaljujući lokaciji u Mayfairu i listi zvjezdanih gostiju (Kate Moss je ovdje imala 30. mjesto), da, ali i Claridge’s je za razliku od bilo kojeg drugog mjesta. Zasljepljuje i zasljepljuje od 1850-ih. Nedavno je nevjerovatan Art Deco redizajn samo uzdigao hotel. Od njegovog ogromnog lustera Dale Chihuly u raskošnom art deco foajeu do restorana Fera sa Michelinovim zvjezdicama Simona Rogana.

Sve sobe su luksuzne, ali apartmani imaju bukvalnog batlera, pa čak i besplatno korištenje Burberry trenč kaputa, jer kao što smo rekli, otmjeni. Nepotrebno je reći da sve u vezi ovog mjesta ima pet zvjezdica.

4. Ayurveda Resort Sonnhof, Hinterthiersee, Tirol, Austrija

(Foto: sonnhof-ayurveda.at)

Zašto ići? Da biste odmorili um, tijelo, dušu, duh, vrhove prstiju, pazuhe i još mnogo toga, šta kažete na ovo odmaralište na planini koje nudi evropsko ajurvedsko (jedan od najstarijih holističkih sistema iscjeljivanja) iskustvo?

Ovdje su zbrinuta sva vaša čula, od pogleda na okolne austrijske Alpe koje okružuju hotel do mirisa alpskog drveća i tamjana koji se širi posvuda, i luksuznih tkanina koje čine spavaću sobu. Tu su, naravno, i stručni terapeuti u banji i ukus kreativne ajurvedske kuhinje. Sve je to uključeno u cijenu sobe pa je obavezno iskoristite koliko god se usudite opustiti.

5. Soho House, Barcelona Španija

(Foto: sohohouse.com)

Zašto ići? Ima ih svuda, ali ovaj je nekoliko minuta od čuvene gradske ulice La Rambla u Barceloni, ove španske ispostave super-kul brenda Soho House ima dosta toga. Počnimo s šik bazenom na krovu i njegovim pogledom na Port Vell i more iza njega. Ili možda super elegantni spa centar Cowshed i njegov zatvoreni bazen, parna kupelj i sobe za tretmane obložene drvenom oblogom.

Kao i kod svih objekata Soho Housea, atmosfera je elegantna i neformalna. „Željeli bismo da se opustite, ali na zabavan način, ne da koristite ovu lepu stolicu, već da brinete da ćete proliti svoje vino“, moglo bi reći osoblje. Odlična hrana je dostupna u Cessoniju u prizemlju ili u kućnoj kuhinji. Ostale aktivnosti uključuju kino i koktel bar pored. Ali i vi ste u srcu Barcelone, tako da ima mnogo toga za vidjeti i raditi (i pojesti).

6. Le Clos Saint-Martin Hotel & Spa, Ile de Ré, Francuska

(Foto: Booking)

Zašto ići? Ile de Ré je mjesto gdje Parižani odlaze na odmor u Francuskoj. Stil ovog butik hotela je u potpunosti u skladu sa arhitekturom ostrva – dvospratne bijele zgrade sa sivim kapcima, koje gledaju na dva bazena i baštu ispunjenu borovinom.

Zen se susreće s morem u svoje 33 sobe – svi podovi od blijedog hrasta, bijeli namještaj i najmekše tkanine. Ako vas to ne pošalje u stanje mira, spa centar i njegove izuzetno udobne ležaljke hoće. Vani ste nekoliko koraka od luke unutar zidina Vaubana.

7. Six Senses, Douro, Portugal

(Foto: Booking)

Zašto ići? Smješten u dolini Douro u sjevernom Portugalu, okružen bujnim brežuljcima prekrivenim vinovom lozom, naći ćete idiličnu kuću Six Senses (Šest čula) iz 19. stoljeća. Pored kojih ćete vidjeti zaista odlične kuhinje i restoran, bazene i organsku baštu. Spa nudi obilje kozmetičkih tretmana i terapija, a mogu se dogovoriti i individualni programi (nakon neinvazivnog zdravstvenog pregleda, koji je također vrlo koristan).

Ali ovo je daleko od lječilišta bez radosti – ipak smo u zemlji vina, tako da hotel ima svoju vinsku biblioteku (za piće, a ne za čitanje) i može organizirati izlete do obližnjih vinara na degustacije, pa čak i priliku da gazite grožđe ako želite uprljati noge . Poslije nećete naći mnogo boljih mjesta za opuštanje.

8. Finca Cortesín, Casares, Španija

(Foto: Booking)

Zašto ići? Na samo pola sata vožnje od užurbane Marbelle u južnoj španskoj Andaluziji, Finca Cortesín je prekrasno utočište koje ima raskošna dvorišta i prostrano zemljište s mirisom jasmina i ruža. Također se može pohvaliti jednim od najboljih golf terena za prvenstvo u zemlji, spa-centrom inspirisanim Tajlandom i japanskim restoranom sa Michelinovim zvjezdicama.

Zaista ponešto za svakoga! Unutar finca je dizajnirao dizajner interijera Duarte Pinto Coelho, a zajedno sa zamršeno izrezbarenim drvenim stropovima, dekor je poboljšan španskim, portugalskim i marokanskim antikvitetima. Tu je i privatni klub na plaži jer je čak i pravljenje dvoraca od pijeska ovdje ekskluzivna, luksuzna stvar.

9. Hotel Sacher, Beč, Austrija

(Foto: Booking)

Zašto ići? Ovaj elegantni hotel sa pet zvjezdica iz 19. vijeka je prava institucija (bivši gosti su bili John F. Kennedy, Indira Gandhi i kraljica Elizabeta II), a ime je dobio po Eduardu Sacheru, sinu tvorca čuvene Sacher torte. Ako zanemarimo ime, ljubitelji čokolade biće oduševljeni što legendarni doručak uključuje obilje kolača, a tema se proteže i na vaše kupatilo – gdje čak i sapuni imaju miris čokolade.

Smješten nekoliko minuta hoda od Državne opere, hotel je savršeno smješten za razgledanje i kupovinu. Ali ako ne volite da praznik provedete uz stepenice, u blizini ćete pronaći dva savršena restorana, bar na terasi i dobro opremljen spa centar.

10. Le Pavillon de la Reine, Pariz, Francuska

(Foto: Booking)

Zašto ići? S obzirom da je to jedini hotel na pariškom mirnom Place des Vosges, Pavillon de la Reine je prava gradska rupa – nalazi se u samom srcu užurbanog kvarta Marais da, ali sve to na stranu, takođe je jednostavno divan ovdje. Ova bivša vila iz 17. veka obavijena je bršljanom za čistu evropsku romantiku, dok privatna dvorišna bašta pruža ambijent seoskog ambijenta u koji biste se trebali prepustiti bar za kratku šetnju svježim vazduhom.

Le Pavillion ima 56 soba u rasponu od antikviteta ispunjenih u tradicionalnom stilu, do prostora sa modernijim dekorom. Možete očekivati ​​mješavinu kreveta s baldahinom i stropova sa gredama. To znači da će svaka posjeta biti malo drugačija. Međutim, ono što se osjeća u cijelom je ideja da vas opsjedne predivna atmosfera i da gledate oko sebe beskrajno lijepih stvari. To se proteže od soba do banja i restorana nalik biblioteci, koji takođe ima bar.

11. St. Regis, Firenca, Italija

(Foto: Booking)

Zašto ići? Ova simpatično restaurirana palača koju je dizajnirao Brunelleschi nalazi se na samo 10 minuta sjeverno od mosta Ponte Vecchio i na romantičnom mjestu na rijeci Arno. Ima uzvišenih prostora ispunjenih bojama, raskošnim namještajem i prekrasnim antikvitetima, sve će vas to vratiti u renesansu (nije da ste bili tamo, ali zbog toga ćete se možda osjećati kao da jeste). Tih 99 zgodnih soba su ukrašene bez pretjerivanja. Ako možete, vrijedi nadograditi u jednu od soba s vlastitim balkonom s pogledom na Arno. Jer biti tamo je prokleto posebno.

Restoran Winter Garden je prava ljepotica, zapravo jedno od najboljih mjesta za jelo u cijeloj Firenci. To je italijanska kuhinja pozajmljena iz regiona širom zemlje, a sve je dobilo sjaj sa Michelinovim zvjezdicama. Spa centar je intimna stvar, sa privatnim hidromasažnim kadama u svakoj prostoriji za tretmane. Veoma opuštajuće, veoma glam.

12. Villa Copenhagen, Kopenhagen, Danska

(Foto: Booking)

Zašto ići? Smatra se jednim od najedinstvenijih boravaka u Kopenhagenu, Villa Copenhagen nudi razigrani spoj stare evropske arhitekture i novi, svjesni način da doživite luksuzno putovanje.

Očekujte svijetle i prozračne sobe s pogledom na grad i klasičnim minimalističkim dekorom, uparene sa wellness sadržajima kao što su sauna, bazen na krovu i teretana, između ostalih dobara…

13. Hotel Verte, Varšava, Poljska

(Foto: Booking)

Zašto ići? Kao nešto iz fikcije, ova šarmantna zgrada iz 18. vijeka gostima nudi nesvakidašnji luksuzni bijeg, prepun romantičnog istoricizma i modernih sadržaja visokog sjaja. Ovdje je svaki detalj bitan. Enterijeri su mešavina prirodnog drveta, tkanih tkanina, neutralnih hladnih tonova i razigranih savremenih portreta i printova.

Naravno, tu nije kraj, luksuz sa pet zvjezdica nastavlja se sa poslugom u sobu, kontinentalnim doručkom, saunom, restoranom u sklopu objekta i vrtom.