Marketing X Business

Od Davosa do Adria regiona: Ekonomske dinamike i regionalne vizije

Bloomberg Adria

(Izvor: Davos)

Davos, poznat kao epicentar susreta političkih i poslovnih lidera iz cijelog svijeta, ponovo privlači pažnju javnosti. Tema ovogodišnjeg Svjetskog ekonomskog foruma je “Ponovna izgradnja povjerenja”, što dolazi u vrijeme najveće globalne izborne godine u historiji, obilježene društveno-političkim napetostima. Na početku je fokus bio na američkim izborima, s posebnim osvrtom na potencijalnog republikanskog kandidata Donalda Trumpa.

Ukrajina, suočena s izazovom ruske invazije, želi iskoristiti ovo godišnje okupljanje kako bi obnovila podršku međunarodne zajednice i skrenula pažnju na svoje napore za postizanje mira. Sastanak savjetnika za nacionalnu sigurnost pokušat će izgraditi podršku za mirovni plan Ukrajine.

Christine Lagarde, predsjednica Evropske centralne banke, iznijela je svoje stavove o očekivanjima vezanim uz smanjenje kamatnih stopa. Upozorila je da preoptimistična očekivanja ne pomažu centralnim bankarima u ostvarivanju njihovih ciljeva. S druge strane, istaknula je da su centralni bankari “na pravom putu” u borbi s potrošačkim cijenama, ali su očekivanja investitora odvlačila pažnju s ključnih pitanja.

Također, jedna od tema razgovora svakako je i korištenje umjetne inteligencije te borba protiv dezinformacija.

Ni Adria region nije izostavljena tema. Davos je donio i razgovor o stabilnosti i saradnji na Balkanu, između Borjane Krišto, predsjedavajuće Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, i predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića. Krišto je izrazila uvjerenje da je sudjelovanje na Svjetskom ekonomskom forumu izuzetna prilika za BiH da dobije podršku ne samo za ekonomske poteze već i za političke prioritete zemlje.

Ovogodišnji skup donosi značajne razgovore o obnovi povjerenja, geopolitičkim izazovima te ekonomskom oporavku u svijetu obilježenom velikim promjenama.

Berze

Godina 2023. donijela je iznenađujući rekordan rast svjetskih berzanskih indeksa, unatoč izazovima poput zaoštravanja monetarne politike, borbe centralnih banaka protiv inflacije, te geopolitičkih tenzija na Bliskom istoku nakon rata u Ukrajini. Tim Bloomberg Adrije pitao je analitičare iz pet zemalja (Sjeverne Makedonije, Srbije, Hrvatske, Slovenije i Bosne i Hercegovine) za njihove prognoze kretanja tržišta kapitala i privrede uopće u novoj 2024. godini.

Banjalučka berza (BLSE) je u 2023. ostvarila značajan rast prometa, premašivši milijardu maraka, preko 53 odsto u odnosu na 2022. godinu. Ivan Kurtović, predsjednik Upravnog odbora InterCapital Asset Managementa, objašnjava za Bloomberg Adriju atraktivnost Exchange Traded Fund (ETF) proizvoda u Adria regionu, ističući transparentnost i cjenovnu privlačnost.

Tržišta

Energetska kriza i rast cijena električne energije za poduzetnike u regionu bili su znak da se okrenu toj djelatnosti pa se i ekspanzija proizvođača struje u Republici Srpskoj nastavila. Banja Luka je i dalje najprimamljivija za osnivanje novih poslovnih subjekata, dok su u top pet lokalnih zajednica za poslovanje ušli Gradiška i Laktaši zbog blizine granice s Evropskom unijom (EU). Srbi, Slovenci i Hrvati rado biraju RS za pokretanje biznisa, dok je usporio dolazak ulagača iz Austrije i Njemačke.

Apoteke u Bosni i Hercegovini suočavaju se sa čestim nestašicama lijekova, no Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH navodi da situacija ostaje pod kontrolom zahvaljujući zamjenskim preparatima. Nestašica lijekova je već stari problem našeg tržišta na koji su upozoravali stručnjaci, naglašavajući potrebu za jačanjem domaćih kapaciteta u proizvodnji lijekova.

Novo zapošljavanje u Federaciji BiH stagnira na mjesečnoj razini, dok se na godišnjem nivou bilježi povećanje zaposlenih tek 1,1 posto. Unatoč tome, radnici su u novembru prosječno imali gotovo 13 posto veće plaće u usporedbi s istim razdobljem prethodne godine. Najveći rast plaća zabilježen je među zaposlenicima u sektoru informacija i komunikacija.

Zdravko Zečević, izvršni direktor Društva za upravljanje EPF-om, piše za Bloomberg Adriju te kaže da svako ko štedi za sebe je G.O.A.T. i objašnjava kako biti najbolji u nečemu.

Za ekonomije Zapadnog Balkana Svjetska banka očekuje rast od tri posto u 2024., nakon procijenjenog regionalnog ekonomskog rasta od 2,5 posto u 2023. godini. Procjene stručnjaka i ekonomista po državama se ne poklapaju u potpunosti s procjenom Svjetske banke.

Zlato je početkom decembra dosegnulo novi rekord usljed rasta očekivanja da će kamatne stope u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) početkom 2024. napokon početi da padaju, uprkos naporima Federalnih rezervi da smire optimizam investitora. Pitali smo analitičare kakva su očekivanja za ovu godinu i ima li prostora za nove rekorde.

Općenito rastuće cijene u regiji nisu zaobišle sektor napitaka. Snažna potražnja potrošača u Adria regiji podržala je rast cijena, omogućavajući proizvođačima da prebace svoje rastuće troškove na prodajne cijene, navode analitičari Bloomberg Adrije u svojoj najnovijoj analizi.