Marketing X Business

Oporavak bitcoina, snažan uzlet solane

Marx.ba

(Foto: Solana)

Kriptovalute su u utorak snažno porasle, dan nakon što je bitcoin pao na ispod 60.000 dolara prvi put od početka maja, što je dovelo do široke rasprodaje kripto imovine.

Bitcoin je u utorak napredovao za više od 2% na 61.345,22 dolara, prema Coin Metricsu. Taj se potez poklopio s oporavkom Nvidije i Nasdaq Compositea, koji su u prethodnoj sesiji doživjeli svoje najgore dane od aprila.

– Kada se tržište dionica okrene, vjerovatno ćemo vidjeti i paničnu prodaju kriptovaluta, bez ikakvog temeljnog razloga osim emocija i možda potrebe da se prikupi gotovina za maržu. U ponedjeljak je kriptovaluta bila pogođena malom podrhtavanjem rizične imovine, rekla je Noelle Acheson, ekonomistica i autorica knjige “Crypto is Macro Now” bilten.

Solana je međutim bio lider na kripto tržištu u utorak. Skočio je 8% nakon što je Zaklada Solana najavila ažuriranje koje će korisnicima omogućiti dijeljenje radnji na lancu kao poveznica koje se mogu dijeliti širom interneta. Token povezan s Chainlinkom, koji pruža podatke na mreži Solana, dobio je 7%.

Ether je dobio 2%, a kovanice povezane s drugim Ethereumovim rivalima uvelike su porasle. Cardanov ADA skočio je više od 6%, Polkadot je napredovao 5%, a Binance Coin je porastao 3%.

– Vijesti iz Solane su trzaj pozitivnosti. Ideja da više od milijardu ljudi sada može lako pristupiti i koristiti SOL jednoliko je pozitivna za alt coin i njegov ekosistem, a trgovci koji se okupljaju u drugim alt coinima vjerovatno se klade da će se taj zamah prenijeti na širi DeFi i Web3 tržište, rekao je Ben Kurland, izvršni direktor platforme za kriptoistraživanje DYOR.

Međutim, dodao je, “sumnjam da ćemo još neko vrijeme vidjeti stvarni utjecaj ove vijesti, a moj novac je na tome da se vratimo prema vrsti tržišne akcije koju smo vidjeli ranije ove sedmice.”, prenio je Seebiz.