Marketing X Business

Ova "supernamirnica" čini čuda za kožu: Uvrstite je u prehranu

Marx.ba

(Foto: Runners world)

Iako nam je svima dobro poznato kako su sjemenke izuzetno zdrave, ove su namirnice i dalje premalo zastupljene u našoj svakodnevnoj prehrani. Različite vrste sjemenki prepune su zdravstvenih dobrobiti – lan, sjemenke tikve, sezam, aramanth – riječ je o supernamirnicama koje su prava riznica zdravlja pa bismo ih trebali jesti što češće, ističu stručnjaci.

Ako razmišljaš o tome da uključiš više ovih namirnica u svoju prehranu, stavi chia sjemenke na vrh svog popisa. Kako piše Vogue, nutricionisti ih preporučuju zbog višestrukih zdravstvenih dobrobiti jer su bogate kalcijem, željezom i omega-3 masnim kiselinama, a uz sve to, blagotvorno djeluju i na kožu.

Zašto baš chia sjemenke? Ove sićušne sjemenke navodno potječu iz Srednje Amerike, a smatra se da su bile jedna od glavnih namirnica u prehrani drevnih Asteka. Bogate su zdravim masnim kiselinama, poput omega-3 i, posebno, linolne kiseline koja štiti od razvoja kardiovaskularnih bolesti. Nadalje, chia sjemenke su bogate i fitosterolima koji mogu pomoći u snižavanju holesterola.

Chia sjemenke također su bogate vlaknima, koja pomažu u smanjenju holesterola u prehrani i snižavanju nivoe šećera u krvi, pojasnila je nutricionistkinja María José Crispín za Vogue.  Sadrže i polifenole – važne antioksidanse koji štite naš organizam od  štetnog djelovanja slobodnih radikala koji su glavni krivac za upale koje se razvijaju u našem tijelu, a mogu odgoditi i starenje te smanjiti rizik od raka.

Također treba istaknuti i da chia sjemenke sadrže i važne minerale, poput kalcija te su dobar izvor tog minerala za one ljude koji izbjegavaju mliječne proizvode.

Osim što pozitivno utječu na naše cjelokupno zdravlje, chia sjemenke imaju blagotvoran utjecaj i na kožu. Naime, chia sjemenke obiluju omega-3 masnim kiselinama koje imaju protivpalne učinke, što je odlična vijest za kožu. Antioksidansi koje sadrže također imaju protivupalno djelovanje i važni su za izgled i stanje kože, kaže Crispín.

Chia sjemenke vrlo se jednostavno mogu uključiti u svakodnevnu prehranu. Možeš ih dodati u jogurt, voćnu salatu, varivo ili pak od njih napraviti ukusan puding.

Povezani članci