Marketing X Business

Ovo je 10 najboljih svjetskih aerodroma za 2024. godinu

Bloomberg Adria

Hamad International Airport (Foto: HIA/Facebook)

Ljetna putovanja su već uveliko u toku, ali još uvijek ima vremena za bolji odabir aerodroma za drugu polovicu godine.

AirHelp Inc. je objavio svoje izvještaje o rezultatima za 2024. rangirajući najbolje i najgore aerodrome na svijetu. Kompanija koja osigurava kompenzaciju za putnike nakon kašnjenja i otkazivanja letova kreira rang-listu djelomično na temelju zahtjeva koje obrađuje u cijelom svijetu – zajedno s vanjskim izvorima koji prate vrijeme, povratnim informacijama od kupaca o kvalitetu hrane i mogućnosti kupovine u 239 aerodroma diljem svijeta. Tačni dolasci i odlasci predstavljaju 60 posto ocjene svakog aerodroma.

Analiza podataka obuhvata razdoblje od 1. maja 2023. do 30. aprila 2024., a uključuje ocjene 17.550 aerodroma koje su prikupljene anketiranjem putnika iz 64 zemlje o njihovim posljednjim korištenim aerodroma.

Ove godine krunu nosi Međunarodni aerodrom Hamad u Kataru, koji je zauzeo peto mjesto u prošlogodišnjoj dodjeli nagrada. Međunarodni aerodrom Cape Town u Južnoj Africi i međunarodni aerodrom Chubu Centrair u Japanu nalaze se na drugom i trećem mjestu.

Ali pravo iznenađenje ove godine dolazi iz SAD s međunarodnim aerodromom Salt Lake City (SLC), koji se probio na popis 10 najboljih. On predstavlja vrata do epskog skijanja u Utahu i brojnih nacionalnih parkova, a zauzeo je osmo mjesto u svijetu i prvo u SAD-u. Novi aerodrom SLC vrhunski je objekt koji je otvoren u septembru 2020. i od tada se poboljšava, a završetak njegove posljednje faze očekuje se ove jeseni.

Pojavljivanje američkog aerodroma među 10 najboljih svjetskih aerodroma posebno je vrijedno pažnje, s obzirom na to da su se samo tri američka aerodroma našla na popisu 50 najboljih svjetskih aerodroma AirHelpa 2023.

10 najboljih aerdroma na svijetu:

10. Međunarodni aerodrom Narita, Tokio, Japan (NRT)

9. Međunarodni aerodrom Val-de-Cans/Júlio Cezar Ribeiro, Belém, Brazil (BEL)

8. Međunarodni aerodrom Salt Lake City, SAD (SLC)

7. Međunarodni aerodrom Muscat, Oman (MCT)

6. Međunarodni aerodrom Johannesburg-OR Tambo, Južnoafrička Republika (JNB)

5. Međunarodni aerodrom Brasilia-President Juscelino Kubitschek, Brazil (BSB)

4. Međunarodni aerodrom Osaka, Japan (ITM)

3. Međunarodni aerodrom Chubu Centrair, Nagoya, Japan (NGO)

2. Međunarodni aerodrom Cape Town, Južnoafrička Republika (CPT)

1. Međunarodni aerodrom Hamad, Katar (DOH)