Marketing X Business

Ovo je 5 najvrijednijih evropskih kovanica koje su još uvijek u opticaju

Marx.ba

(Izvor: Pinterest)

Ben Wengel je stručnjak za novčiće u Numismatic Guaranty Company (NGC), kao i za autentičnost i proces kovanja koji je rukovao, ovjerio i ocjenjivao preko milion kovanica.

– Ima nekoliko različitih kovanica koji se sigurno mogu naći u opticaju. Sve su to pogrešne kovanice poznate kao “mule” u numizmatici. To se događa kada matrice koje se koriste za kovanje novca nisu ispravno uparene, što rezultira netačnom kombinacijom prednje strane ili naličja za sve kovanice iskovane iz tog specifičnog para matrica, objasnio je Wengel za Nasdaq.

Portugalska kovanica od 1 eura – stara karta

– Na poleđini ove kovanice s greškom prikazana je “stara” karta Evrope korištena na kovanicama eura od 2002. do 2007., rekao je Wengel.

Zastarjela poleđina čini ovaj novčić posebnim – ali ne toliko posebnim da ga je nemoguće pronaći.

20 eurocenti s dvije reversne matrice

Izdavan između 1999. i 2007., ovaj novčić eurozone ima dva reversa i nema avers, što znači da su obje strane iste.

– Ovo je vrlo vizuelno upečatljiva pogreška, i kao takva, bilo bi znatno teže povući ovaj novčić iz opticaja. Jedan primjerak je prodan na aukciji 2013. za nešto manje od 1.300 dolara, rekao je Wengel.

Ali nemojte se dati zavarati imitacijom.

– Uobičajeno je naići na novčiće koji su manipulirani nakon proizvodnje spajanjem dvije polovice dva novčića zajedno kako bi se stvorili izmijenjeni, osakaćeni novčići koji izgledaju kao mule ili mađioničarski rekviziti. Prisutnost šava ili neodgovarajuće težine obično su signalni znakovi da novčić nije prava mula, dodao je.

1 euro cent iskovan s dvije reversne matrice

Kovanica od 20 eurocenti nije jedina kovanica s dvije poleđine i bez prednje strane. Ista pogreška kovnice napravljena je na 1 eurocentu.

– To je vrlo slična mula kao gore navedeni primjer, samo drugačije denominacije. Isti problemi vrijede za izmijenjene komade i mogućnost pronalaska ovog novčića u opticaju, rekao je Wengel koji je primijetio da je jedan primjerak prodan za 384 dolara u 2019. godine.

20 britanskih penija iz 2008.

Novčić iz 2008. iz Ujedinjenog Kraljevstva uparen je s licem i naličjem koji se ne podudaraju.

– Ovaj novčić ima pogrešnu prednju stranu – kraljičinu stranu, koja bi trebala biti datirana. Umjesto toga, bio je uparen s nedatiranim aversom namijenjenim za korištenje s posebnim prigodnim novčićem za Tudor Rose, otkrio je Wengel.

Prema Kraljevskoj kovnici, pogreška je zahvatila manje od 250.000 od 136 miliona komada od 20 penija iskovanih 2008.-2009.

– Ovo bi se sigurno moglo naći u opticaju, a ljepši primjerci vrijede oko 100 dolara, rekao je Wengel.

10 britanskih penija iz 2009.

Uz samo dva ili tri poznata primjerka u optjecaju, manja je vjerovatnost da ćete pronaći verziju pogreške kovanice od 10 penija sa zastarjelim naličjem, ali su u opticaju.

– Ovo je vrlo rijedak novčić, jer ima pogrešan, stariji reversni dizajn koji je trebao biti ukinut 2008. godine, a sastoji se od jednog, centralno smještenog okrunjenog lava s apoenom ispod. Umjesto toga je slučajno korišten 2009. s ispravnim novim aversom iz 2009. godine. Primjerci su se prodavali za 1.000-1.500 dolara, rekao je Wengel.

Povezani članci