Marketing X Business

Pad cijene nafte povukao za sobom i ostale robe, iščekuju se ključni makroekonomski podaci

Marx.ba

(Izvor: Shutterstock)

Još jedna bearish sedmica je iza nas, prvenstveno jer je cijena ključne berzanske robe, nafte, pala sedmu sedmicu za redom. To se odrazilo i na još neke robe iz grupe energije, poput plina, kao i na dio metala i agri roba. S takvim trendom kretanja cijene nafte, na tržištu ostaju strahovi od globalne deflacije i ponovnog sporijeg rasta.

Politička previranja različitih vrsta tokom vikenda – SAD je stavio veto na prijedlog Vijeća sigurnosti UN za prekid vatre u Gazi, OPEC je odbio uključivanje bilo kakvog pozivanja na “postupno ukidanje fosilnih goriva” na COP 28, Putin je najavio da će se kandidirati za peti mandat u martu 2024., a stanovnicima četiri okupirana teritorija Ukrajine dopušteno je glasanje, Egipat je krenuo na birališta kako bi “izabrao” Sisija za, što je sigurno, treći mandat (prethodna dva je dobio s 97 posto glasova!), Javier Milei preuzeo je dužnost u Argentini, zemlji u kojoj inflacija od 143 posto čini da egipatskih 35 posto izgleda prihvatljivo!

Izvještaj USDA sada je iza nas i, kao što se i očekivalo, bilo je uveliko loše, ali još uvijek s nekim brojevima koji su prkosili logici – izvoz pšenice iz EU, uvoz kukuruza iz EU, S&D za sojino ulje u SAD i razlika od 10 miliona tona između USDA-e i CONAB-a na brazilski usjev kukuruza. Zasigurno možemo zaključiti da će brazilsko vrijeme i kineska potražnja biti fokus tržišta u budućnosti, piše Lider.

Ovo je zadnjq važna makro sedmica u ovoj godini, a u ovo doba godine makro indeksi imaju veliki utjecaj na kretanje cijena berzanskih roba. Očekuje nas mnogo podataka, a svakako najvažniji su podaci o inflaciji u SAD u utorak, zatim FED-ova odluka o monetarnoj politici i komentari na istu čelnika Powella u srijedu, da bi se ve kulminiralo u četvrtak kada se očekuje sastanak ECB-a na temu monetarne politike i komentari Lagarde.

Moody‘s je smanjio izglede za kineske državne obveznice sa stabilnih na negativne. Moody‘s ističe da rastući nivo duga Kine, koji se koristi za podršku lokalnim vlastima, i kontinuirani pad na tržištu nekretnina ugrožavaju ekonomiju zemlje. Ipak postoji mnogo podataka za Kinu koje treba uzeti u obzir, koji nisu svi negativni.

U posljednjoj anketi koju je proveo Reuters, među 102 ekonomista, nešto više od polovice vjeruje da će FED početi smanjivati ​​stope u septembru, za ukupno smanjenje od 100 baznih bodova sljedeće godine. Manje optimistična prognoza od one na tržištima, koja procjenjuju prvo smanjenje već u martu.

Za ECB, 51 od 90 intervjuiranih analitičara vjeruje da bi Frankfurt mogao početi smanjivati kamatne stope ​​nešto prije sastanka u septembru, intervenirajući prije FED-a. Fitch očekuje da će ECB smanjiti kamatne stope za 75 baznih bodova od junado kraja 2024., što bi rezultiralo ključnom stopom od blizu 3,75 posto.