Marketing X Business

Panzionieri vežu svoje penzije uz Bitcoin ETF fond

Marx.ba

(Foto: Ilustracija)

Državni penzioni fond savezne države Michigan u SAD, a koji upravlja s oko 144 miliona dolara penzionih sredstava za državne zaposlenike, uložio je 6,6 miliona dolara u ARK 21Shares Bitcoin ETF, otkriveno je u regulatornoj prijavi.

Ovo predstavlja drugu potvrđenu investiciju jednog američkog penzionog fonda u spot bitcoin fondove kojima se trguje na berzi, što je znak da digitalna imovina polako počinje privlačiti tradicionalne institucionalne ulagače, piše Reuters.

U maju, investicijski odbor države Wisconsin, koji upravlja sa 156 milijardi dolara imovine za Wisconsin Retirement System, otkrio je investiciju u BlackRockovom iShares Bitcoin Trustu i udio u Grayscale Bitcoin Trustu. Ta su ulaganja na kraju marta bile procijenjena na 99 miliona dolara i 63 miliona dolara.

Dok su mali ulagači činili većinu od 32 milijarde dolara koje su se slile u devet novopokrenutih bitcoin ETF-ova u posljednjih šest mjeseci, prema VettaFi-u, analitičari prate znakove bilo kakvog porasta potražnje od strane institucija poput penzionog fonda savezne države Michigan.

– Institucije ovih fondova vjerovatno imaju duži vremenski horizont, rekao je Todd Sohn, analitičar ETF-ova u Strategasu.

Veća prisutnost dugoročnih ulagača trebala bi smanjiti često ekstremnu volatilnost bitcoina, kažu drugi analitičari.