Marketing X Business

Plenković otvorio 25. Međunarodni sajam ekonomije u Mostaru: Pokazuje se povezanost Hrvatske i BiH

Marx.ba

(Foto: Bljesak)

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković svečano je danas otvorio Međunarodni sajam ekonomije u Mostaru koji je po 25. put ugostio privrednike iz regije i svijeta, kao i brojne regionalne državnike i goste.

Plenković je tom prilikom kazao kako prisustvo brojnih hrvatskih kompanija na Međunarodnom sajmu ekonomije u Mostaru pokazuje blisku povezanost Hrvatske i BiH, koja se u privrednom smislu najbolje manifestira na Mostarskom sajmu.

Po njegovim riječima, trgovinska razmjena između dviju zemalja prošle godine bila je nešto manja od 4 milijarde eura.

– BiH je među prvih pet izvoznih tržišta za Republiku Hrvatsku i druga zemlja po investicijama hrvatskih firmi. Isprepletenost i povezanost naših dviju država, geografska i svaka druga, je takva da praktično nema važnog prometnog pravca, a da nije vezan za naše dvije države i stoga želim da se što prije izdefiniraju preostali dijelovi koridora Vc koji će od Budimpešte, preko Osijeka pa do Ploča povezati naše dvije zemlje kroz taj europski pravac, kazao je Plenković, prenosi Radiosarajevo.

Na ovogodišnjem sajmu koji će trajati do 20. aprila, čiji je zemlja partner ponovno Republika Hrvatska, sudjeluje više od 800 izlagača iz tridesetak zemalja.

Inače, Hrvatska se predstavlja na zajedničkom štandu Hrvatske gospodarske komore (HGK) na 400 metara kvadratnih, kao i na 200 metara kvadratnih kao individualne velike kompanije. Sveukupno je iz Hrvatske stiglo više od 40 kompanija.

Povezani članci