Marketing X Business

Svi pričaju o eSIM karticama: Znate li šta su one

Marx.ba

(Foto: Bajtbox)

eSIM polako postaje sve popularniji među vrhunskim markama telefona i trebao bi olakšati prebacivanje s jednog operatera na drugog—ili dodavanje druge linije na vaš telefon bez odlaska u trgovinu operatera.

Gotovo ste sigurno vidjeli SIM karticu – čip veličine sličice koji se nalazi negdje u vašem mobilnom telefonu i govori mu kojeg operatera i koji broj telefona koristite. Sada te SIM kartice postaju digitalne (ili “e”) i premještaju vaše podatke sa statičkog, ali uklonjivog čipa na reprogramabilni, ugrađeni čip. Nisu svi sretni zbog toga. Evo zašto.

SIM kartica je ”modul identiteta pretplatnika“. Potreban u svim GSM, LTE i 5G uređajima, to je čip koji sadrži vaš korisnički ID i detalje o tome kako se vaš telefon može povezati s mobilnom mrežom. SIM-ovi su započeli s veličinom poštanske marke, ali s godinama postaju sve manji kako proizvođači uređaja vraćaju više prostora unutar svojih naprava za drugu elektroniku. eSIM uzima strujni krug SIM-a, postavlja ga na ploču uređaja i omogućuje daljinsko reprogramiranje pomoću softvera.

Izvorni poriv prema eSIM-u dijelom je došao iz industrije IoT-a (Internet of Things ili Internet stvari). Budući da su maleni i ne zahtijevaju dodatni prostor za utor, eSIM-ovi se mogu ugraditi u uređaje poput dronova, nosivih uređaja, senzora i uređaja za praćenje lokacije, gdje je veličina ključna. Također se mogu zalemiti u industrijsku opremu gdje SIM kartica možda nije lako dostupna. Budući da se mogu reprogramirati na daljinu, to znači da se eSIM-ovima može upravljati skupno. Tako, recimo, kompanija koja upravlja s 50.000 automata može promijeniti svoj plan usluge ili pružatelja pritiskom na dugme iz svog sjedišta.

Uz pametne telefone, eSIM-ovi vam daju mnogo veću fleksibilnost u upravljanju vašim planovima usluga. Potpuno omogućen eSIM uređaj omogućuje vam dodavanje drugog plana, bilo da ste u roamingu u inozemstvu ili ako vam je potrebna zasebna poslovna linija. Omogućuje vam promjenu pružatelja usluga s nekoliko dodira. I omogućuje korporativnim upraviteljima uređaja promjenu servisnih planova na hiljadama linija, daljinski, sve odjednom. To je moćna opcija za potrošače, ako se pravilno implementira.

Ipak, postoje neki manji potrošački nedostaci. S eSIM-ovima je teže mijenjati jedan plan između uređaja. Ne možete samo zamijeniti fizičku karticu i mogu vam otežati privremeno uklanjanje SIM-a ako ne želite da vas mobilni operater prati.

Googleovi Pixel telefoni imaju eSIM od 2017., Appleovi iPhone uređaji imaju ih od 2018., a Samsungovi uređaji imaju eSIM u svojoj Galaxy liniji od 2020. Ova je opcija stigla i do pristupačnijeg Galaxya S23.

Povezani članci