Marketing X Business

Počinje odbrojavanje: Čeka se najava ECB-a o novim rijekama jeftinog novca

Marx.ba

(Foto: Shutterstock)

Oči investitorske javnosti u Evropi, ali i šire, ove će sedmice biti uprte u Frankfurt gdje u četvrtak zasjedaju guverneri Evropske centralne banke (ECB). Kako navode mediji, od njih tržište očekuje jasan signal da na idućem, junskom zasjedanju, slijedi prvo smanjenje kamatnih stopa nakon što su zbog borbe protiv inflacije podignute na rekordno visok nivo od četiri posto.

Stopa inflacije u eurozoni u martu je, prema preliminarnoj procjeni Eurostata, pala na 2,4 posto, sa 2,6 posto u februaru, i tako je sve bliže ECB-ovom cilju od dva posto.

Kako je za Reuters komentirao Guy Miller, glavni tržišni strateg kompanije Zurich Insurance Group, tržište traži potvrdu da smanjenje kamata dolazi u junu. U suprotnom, na tržištu kapitala mogle bi se dogoditi značajne turbulencije.

Kako sada stvari stoje, sa priličnom se sigurnošću može reći da je junsko rezanje kamata gotova stvar. Posebice zato jer takvi signali dolaze od guvernera koji nisu skloni prebrzom snižavanju cijene novca. To prije svega vrijedi za nizozemskog guvernera Klaasa Knota koji je izjavio da bi “potpisao smanjenje u junu”, a toj se ideji ne protivi ni Robert Holzmann, guverner austrijske centralne banke, također na glasu kao jedan od “jastrebova”, piše Lider.

Evropski ekonomisti smatraju kako je ECB-u u donošenju odluke o rezanju kamata važnije da pred sobom ima makroekonomske podatke koji su uglavnom s očekivanjima te institucije, za razliku od američkog Feda koji želi vidjeti poboljšanje. No, valja podsjetiti kako zadatak američke centralne banke nije samo održavanje stabilnosti cijena, odnosno kontrola inflacije, već i održavanje pune zaposlenosti.

Kao protuargument i dalje stoji rast cijena usluga, koje se tvrdoglavo drže na četiri posto, što odražava daljnji rast plaća. Centralna banka eurozone više je puta naglasila kako je kretanje plaća možda i najvažniji faktor o kojem ovisi kad će krenuti u smanjenje kamatnih stopa. Jedan od mogućih scenarija stoga je da ECB signalizira da će sniziti kamatne stope, ali je pitanje koliko će izravno naznačiti da će to biti već u junu.

Povezani članci