Marketing X Business

Poslovna aktivnost u eurozoni u aprilu porasla

Marx.ba

(Foto: Shutterstock)

Poslovna aktivnost u eurozoni u aprilu je rasla najbrže u gotovo godinu dana, jer je ponovno oživljavanje dominantne uslužne industrije više nego nadoknadilo dublji pad u proizvodnji.

Kompozitni indeks menadžera nabavke (PMI) za evrozonu, koji je sastavio S&P Global i koji se smatra dobrim pokazateljem ukupnog ekonomskog zdravlja, skočio je na 51,7 u aprilu sa martovskih 50,3, nadmašivši preliminarnu procjenu od 51,4. To je bio njegov drugi mjesec iznad granice od 50, koja dijeli rast od kontrakcije i najviši je od maja prošle godine, prenosi Seebiz.

– Pružaoci usluga sada su proširili svoju aktivnost već treći mjesec zaredom, stavljajući tačku na nedostatak dinamike uočen u drugoj polovini prošle godine, rekao je glavni ekonomista Hamburške komercijalne banke, Cyrus de la Rubia.

PMI za usluge skočio je na 53,3 s 51,5, iznad prve procjene od 52,9 i najvišeg nivoa od prošlog maja. Sugerišući da uslužne firme očekuju nastavak oporavka, povećale su broj zaposlenih najbržim tempom u gotovo godinu, s indeksom zaposlenosti koji se popeo na 53,5 s 52,3.

– Ohrabrujuće, zaposlenost se povećala bržom stopom, usklađujući se s porastom novih poslova i rastom knjige narudžbi, koja je doživjela najsnažniju ekspanziju u 11 mjeseci, De la Rubia.

Povezani članci