Marketing X Business

Privredni oporavak Njemačke: Pozitivni signali za Bosnu i Hercegovinu

Bloomberg Adria

(Foto: X)

Privatni sektor u eurozoni ostvario je značajan napredak, dosegnuvši najviši nivo aktivnosti u gotovo godinu dana. Ovaj rast je uglavnom posljedica jačanja uslužnog sektora i oporavka Njemačke.

Podaci iz utorka pokazuju da je Indeks menadžera nabavke kompanije S&P Global porastao na 51,4 u aprilu. To znači da je indeks jači od predviđenih 50,7, što su ekonomisti očekivali, i iznad ključne ocjene od 50, što ukazuje na ekspanziju privrede već drugi mjesec zaredom.

Njemačka se izdvojila iznad te ključne ocjene prvi put od juna 2023, što je iznenađenje za analitičare. Nakon što je ekonomija pokazala kontrakciju u posljednjem kvartalu 2023, očekivalo se da će Njemačka ući u plitku recesiju tokom zime. Međutim, nedavna saopštenja iz Bundesbanka sugerišu da je proizvodnja vjerovatno blago rasla u prva tri mjeseca 2024. zahvaljujući rastu industrijske proizvodnje, izvoza i građevinarstva. To implicira da bi Njemačka mogla izbjeći recesijski scenario koji se predviđao.

– Ovo je dobra vijest”, ističe Goran Račić iz Privredne komore Banja Luka u emisiji Start Bloomberg Adria TV.

– Ako se ti trendovi nastave u Njemačkoj, onda bi to moglo pozitivno da se odrazi na našu ekonomiju, dodao je.

Navodi da je Njemačka ključan trgovinski partner, čineći gotovo 10 odsto ukupne trgovinske razmjene.

– Ako njemačko tržište ima probleme, to direktno utiče na nas. Njemački građani su veoma oprezni, posebno u pogledu kupovine novih automobila, tekstila, kože, obuće, drvne industrije i namještaja, koji su svi pogođeni. Oporavak je na neki način pozitivan signal za ove industrije koje su prošle godine izvozile svoje proizvode na njemačko tržište u manjem obimu da bi ove godine mogle da obnove određene poslove u pogledu značajnijeg izvoza na tržište Njemačke, kaže Račić.

Povezani članci