Marketing X Business

Premium pametni telefoni ostvarili rekordnu prodaju u 2023. godini

Marx.ba

(Izvor: X)

Prodaja globalnog premium pametnog telefona (veleprodajna cijena od 600 američkih dolara pa naviše) na tržištu je porasla 6% u 2023. godini dostižući nove rekorde, procjenjuje se u Market Pulse analitičke kompanije Counterpoint Research. 

To je naravno u suprotnosti s ostatkom tržišta pametnih telefona i ostalih uređaja. Premium segment pametnih telefona u prošloj je godini dostigao blizu jedne četvrtine globalne prodaje i 60% prihoda. Premium segment nije samo rastao prošle godine nego raste nekoliko godina zaredom.

Apple je i dalje neprikosnoveni lider na premium tržištu. No, u odnosu na 2022. godinu, 2023. je godine njegov globalni tržišni udio smanjen. To je uglavnom zbog Huaweijevog ponovnog uspona u Kini potaknuto serijom Mate 60. I Samsung je povećao udio zahvaljujući svojim serijama sklopivih uređaja koji su konkurencija premium tržištu.

Što se tiče regija, velik dio rasta globalnog premium tržišta u 2023. pokreću Kina, zapadna Evropa, Indija te regije Bliskog istoka i Afrike (MEA). Zapravo, Kina, Indija, MEA i Latinska Amerika vjerovatno će zabilježiti novi rekord u prodaji premium tržišta, pri čemu je Indija najbrže rastuće premium tržište na globalnom nivou. Unutar premium tržišta, ultra-premium segment najviše pokreće rast. Cjenovni segment od 1.000 dolara i više zauzeo je više od jedne trećine ukupne prodaje premium tržišta u 2023.  godini.