Marketing X Business

Prognoza: Kakav odnos eura i dolara očekuju analitičari u 2024. godini

Bloomberg Adria

(Izvor: Daily news)

U 2024. godini može se očekivati daljnje slabljenje eura u odnosu na američki dolar. Ekonomija Sjedinjenih Američkih Država (SAD) je u daleko boljoj poziciji od ekonomije eurozone.

Iako je u vrijeme globalne nestabilnosti i dva rata čije efekte osjećaju ekonomije i SAD i Eurozone (i cijele Evropske unije) teško davati prognoze ove vrste, pogotovo dugoročne, mislim da je očekivano daljnje slabljenje eura, rekao je ekonomista Igor Gavran. 

– Ekonomija Eurozone i EU ne pokazuje znakove oporavka i pored smanjenja inflacije, štete od sankcija i prekida ekonomskih odnosa s Ruskom Federacijom, izdvajaju se enormni iznosi novca bez ikakvog realnog pokrića za finansiranje Ukrajine, a umjesto jačanja konkurentnosti najavljuju se protekcionističke mjere prema uvozu iz konkurentnijih ekonomija poput kineske ističe Gavran.

Sve navedeno daje argumente za očekivanje daljnjeg slabljenja ove ekonomije, a posljedično i njene valute, bez obzira na više kamatne stope. 

Američka ekonomija također nije u nekom spektakularno dobrom položaju i ima svojih manjkavosti, ali ipak je u daleko boljoj poziciji od Eurozone i cijele EU. Neki od globalnih poremećaja iz prethodnog perioda su išli i u njenu korist, a paket mjera podrške borbi protiv inflacije s mnogo širim i dugotrajnijih efektima od njegovog naziva daje argumente za očekivanje jačanja ekonomije barem u bespoštednoj budućnosti i posljedično i jačanja vrijednosti dolara ili barem relativne stabilnosti.

Sa slabljenjem eura to bi značilo relativno jačanje dolara u ovom odnosu. U januaru 2021. godine euro je bio na najvišem nivou u odnosu na dolar u posljednjih pet godina kada je vrijedio 1,2327 USD. Godinu i osam mjeseci kasnije euro je pao za 22,17 posto u odnosu na dolar.

Od septembra 2022. do 5. decembra 2023. godine euro je ojačao za 12,9 posto. Paritet je posljednji put postignut u novembru prošle godine.

– Ako ne dođe do nekih značajnijih promjena u prilog odnosno na štetu samo jednog od ova dva ekonomska sistema, mislim da je realno očekivati nastavak slabljenja eura u odnosu na dolar i vjerovatno približno izjednačavanje vrijednosti. Možda čak i višu vrijednost dolara iznad pariteta i ne očekujem značajniji oporavak eura barem u prva dva kvartala 2024. godine., dodao je Gavran.

Dalje od toga je još teže praviti procjene, ali Gavran smatra da bi u najpozitivnijem scenariju za euro eventualno moglo doći do njegovog djelomičnog oporavka možda do nivoa na kojem je danas – koji nije nimalo impresivan – i to ako period slabljenja koji izvoz čini konkurentnijim bude iskorišten u tom smislu i dođe do bar nekih naznaka oporavka. 

– S druge strane, američki izbori i očekivanja, a pogotovo njihov rezultat krajem godine, mogli bi dovesti do nestabilnosti u vrijednosti dolara, zaključuje Gavran.