Marketing X Business

Promjena navika: Želite li izvući najbolje iz smoothija preskočite ovu kombinaciju namirnica

Marx.ba

(Izvor: Esence box)

Smoothie je za mnoge najbolji način započinjanja dana i svojevrsna zamjena za prvi obrok u danu. Ovaj gusti napitak koji čini kombinacija voća (odnosno povrća) i vode (ili mlijeka) izvrstan je način za unošenje vlakana i vitamina u tijelo.

No, kad sljedeći put posegnete za voćem koje želite ubaciti u smoothie, možda biste trebali razmisliti o njihovoj kombinaciji. Naime, istraživači sa Univerziteta California Davis otkrili su da kombinacija bobičastog voća i banana baš i nije najbolji izbor.

Bobičasto voće puno je antioksidansa (flavonola), ali kalij koji se nalazi u izobilju u bananama, mogao bi nadjačati njihove dobre karakteristike. Tačnije, njihova je studija otkrila da se flavanoli iz bobičastog voća inače brzo apsorbiraju u krvotok i tako poboljšavaju kardiovaskularno zdravlje i kognitivne funkcije. No, kad se konzumiraju u kombinaciji s bananom, ti flavonoli nisu ni približno toliko učinkoviti.

Kad su ispitanici u studiji, objavljenoj u časopisu Food and Function, konzumirali smoothie od banana i bobičastog voća, metaboliti u krvi koji nastaju razgradnjom flavonola, bili su za 84 posto niži nego kod ispitanika koji su konzumirali čistu dozu flavonola.

– Bili smo stvarno iznenađeni kada smo vidjeli koliko je brzo dodavanje jedne banane smanjilo novo flavonola u smoothiju i razinu flavanola apsorbiranog u tijelu, istakao je u objavi za medije nutricionist Javier Ottaviani iz UCD-a.

Naučnici smatraju da je to posljedica utjecaja enzima polifenol oksidaze (PPO) koji je odgovoran za tamnjenje banana kad su izložene kisiku. Naime, rezultati sugeriraju da PPO može ograničiti dostupnost flavonola prije nego što uđu u ljudsko tijelo, a time i smanjiti njihovu učinkovitost.

(Izvor: JFS)

Ottaviani ističe da bi ljudi koji pokušavaju konzumirati flavanole trebali razmisliti o pripremi smoothieja kombiniranjem voća bogatog flavanolima poput bobičastog voća s drugim sastojcima koji također imaju nisku PPO aktivnost poput ananasa, naranči, manga ili jogurta.

Za one koji žele konzumirati smoothieje s bananama ili drugim voćem i povrćem s visokom PPO aktivnošću poput cvekle, savjet je da ih ne kombiniraju s voćem bogatim flavanolima poput bobičastog voća, grožđa i kakaovca.

– Ova studija naglašava da treba razmotriti ne samo vrste voća i povrća i proizvoda biljnog porijekla koje treba preporučiti za povećanje unosa, već i način na koji se pripremaju, čuvaju i konzumiraju kao dio redovnog obroka kako bi se maksimalno povećao njihov potencijal za podršku zdravlju, zaključili su istraživači.