Marketing X Business

Psihološka studija: Super Mario pomaže kod liječenja depresije

Marx.ba

(Izvor: X)

Nova psihološka studija sugerira da bi igranje Super Mario Odyssey moglo pomoći u smanjenju simptoma depresije. Videoigre općenito često su predmet istraživanja o njihovom utjecaju na agresivno ponašanje i inteligenciju. Istraživanje iz Oxforda čak naznačuje da igranje igara može pozitivno utjecati na mentalno zdravlje, a Super Mario Odyssey pokazuje obećavajuće rezultate kao sredstvo liječenja.

Unatoč tome što je izdan kasno u prvoj godini Nintendo Switch konzole, Super Mario Odyssey ostaje jedna od najpopularnijih igara. Njegova kombinacija 3D i 2D platformera doprinijela je tome da postane izuzetno pamtljiv naslov. Osim toga, jedno istraživanje pokazuje da vrijeme provedeno s ovom igrom može biti korisno za mentalno zdravlje.

Njemački istraživači nedavno su objavili studiju koja istražuje može li igranje 3D videoigara pomoći u smanjenju simptoma velikog depresivnog poremećaja (MDD). MDD obično prate simptomi poput lošeg raspoloženja, smanjene motivacije i problema s pamćenjem. Iako je studija bila ograničena brojem sudionika, zaključila je da 3D videoigre mogu poboljšati dobrobit, motivaciju za liječenje i vizuelno-prostornu memoriju kod ljudi s MDD-om.

U istraživanju su 46 osoba s kliničkom depresijom podijelili u tri grupe: jedna je igrala Super Mario Odyssey, druga je primila standardni tretman, a treća je koristila program kognitivnih vježbi.

Iako je studija više usmjerena na kognitivne simptome MDD-a, a manje na emocionalne, pokazala je značajan pad depresivnih simptoma kod skupine koja je igrala Super Maria, te je ujedno ta grupa pokazala najveću motivaciju za liječenjem. Unatoč nekim ograničenjima, istraživači upozoravaju na oprez u tumačenju rezultata. Ipak, zaključak studije je da videoigre mogu biti pristupačan način podrške redovitom liječenju i terapiji.

Iako još ima mnogo istraživanja o utjecaju 3D igara na MDD, ohrabrujuće je vidjeti da se takva nekonvencionalna istraživanja bave korisnim rezultatima, piše Bajtbox.