Marketing X Business

Rekordna kvartalna dobit Sonyja, sjajna prodaja PlayStationa 5

Marx.ba

(Izvor: Sony)

Sony je objavio rekordnu tromjesečnu dobit u izuzetno važnom decembarskom tromjesečju koje uključuje prazničnu sezonu zahvaljujući jačanju od strane PlayStation odjela za poslovanje s igrama i finansijskih usluga. Sony je u svom trećem fiskalnom tromjesečju znatno nadmašio očekivanja analitičara.

Međutim, japanski tehnološki div smanjio je svoju prognozu prodaje odjela igara za cijelu fiskalnu godinu, navodeći kao razlog slabiju prodaju hardvera.

Evo kako je Sony prošao u decembarskom tromjesečju u odnosu na konsenzusne procjene LSEG-a:

Prihod: 3,75 biliona japanskih jena (24,9 milijardi dolara) naspram očekivanih 3,58 biliona jena. Operativna dobit: 463,3 milijarde jena naspram očekivanih 428,4 milijarde jena.

Sonyjevo poslovanje s igrama ostalo je snažno jer korisnici nastavljaju kupovati glavnu konzolu PlayStation 5. Sony je prodao 8,2 miliona komada svoje vodeće konzole PlayStation 5 u trećem fiskalnom kvartalu, koji traje od oktobra do decembra. Kompanija je ranije rekla da cilja na prodaju od 25 miliona PS5 jedinica u fiskalnoj godini koja završava u martu.

Prodaja Sonyjevog poslovanja igara porasla je 16% na godišnjem nivou na 1,4 triliona jena u tromjesečju decembra. Međutim, operativna dobit pala je za 26% u odjeljenju, zbog povećanja gubitaka od hardvera zbog promocija u tom razdoblju, kao i zbog pada prodaje igara prve strane.

Sony je također smanjio svoju prognozu prodaje za fiskalnu godinu za odjel za igre za 210 milijardi jena na 4,15 triliona jena, rekavši da očekuje smanjenje prodaje hardvera, prenosi Seebiz.

Povezani članci