Marketing X Business

Ryanair, Air Serbia i Pegasus najviše povećavaju kapacitete ovog ljeta na Balkanu

Marx.ba

(Izvor: EYA)

Ryanair, Air Serbia, Pegasus Airlines, easyJet i Wizz Air će ove ljetnje sezone ponuditi najviše kapaciteta među avio-kompanijama koje posluju na tržištima bivše Jugoslavije u odnosu na prošlu. S obzirom da će ljetna sezona 2024. početi za nešto više od mjesec i po dana, 30. marta, mnogi operateri tek treba da finaliziraju svoje mreže. Međutim, postojeći nivoi kapaciteta i promjene daju dobru indikaciju o tome ko će ponuditi najviše mjesta i stoga nudi najviše kapaciteta odnosu na prošlu godinu, piše Ex YU aviation.

Ryanair će ovog ljeta biti najbrže rastuća aviokompanija u regionu. Prijevoznik će dodati nevjerovatnih 1,4 miliona sjedišta, što će rezultirati povećanjem od skoro 50%. To dolazi u trenutku kada se budžetski prijevoznik priprema za otvaranje nove baze u Dubrovniku i pokretanje novih letova iz Zadra, Zagreba i Sarajeva. Ryanair će tokom predstojeće ljetne sezone imati najviše raspoloživih kapaciteta na liniji Zagreb – London Stansted, zatim na relaciji Memmingen – Banja Luka, zatim Dubrovnik – Stansted i Dubrovnik – Dublin.

Air Serbia će ovog ljeta dodati skoro 390.000 novih mjesta širom svoje mreže na osnovu postojećeg rasporeda. Rast dolazi uglavnom zbog povećane frekvencije na nizu ruta, kao i preko desetak destinacija pokrenutih u drugoj polovini prošlog ljeta koje su u mreži od samog početka ove sezone. Sveukupno, kapacitet će porasti za 11,3% u odnosu na prošlu godinu. Ova aviokompanija ima najviše sjedišta na letovima između Beograda i Tivta, a slijede ih iz glavnog grada Srbije do Podgorice, zatim Pariza kao domaćina Ljetnih olimpijskih igara 2024. i Ciriha.

Pegasus Airlines će dodati 238.849 sedišta širom tržišta bivše Jugoslavije, dok nastavlja da uvodi nove linije u regionu. Prevoznik je ove godine već otvorio letove sa aerodroma Sabiha Gokcen u Istanbulu do Zagreba, kao i iz Ankare i Izmira za Podgoricu. Slijedit će uvođenje usluga od Antalije do Prištine, Sarajeva i Skoplja tokom ljeta. Niskotarifni avioprevoznik povećava svoj ukupni kapacitet u regionu za 50,4% u odnosu na prošlu godinu. Imat će najdostupniji kapacitet na letovima od svog istanbulskog čvorišta do Sarajeva, a slijede ga Priština, Skoplje, Podgorica i Beograd.

easyJet dolazi blizu Pegasusa, dodajući 238.718 sjedišta. Aviokompanija je zakazala nekoliko novih linija, uključujući od Londona Lutona i Bristola do Tivta, kao i od Glasgowa do Pule, Basela do Rijeke i Toulousea do Zadra. Njegov ukupni rast kapaciteta ovog ljeta iznosit će 12,7%. Najveći kapacitet će ponuditi između Ženeve i Prištine, zatim London Gatwick do Dubrovnika i Splita, zatim između Basela i Prištine, kao i od London Lutona do Splita.

Wizz Air će biti peti u smislu dodatnog kapaciteta na tržištima bivše Jugoslavije, uprkos tome što se suočava sa značajnim problemima u vezi sa prizemljenim avionima kao rezultatom problema sa motorima i smanjenjem frekvencija u odnosu na prvobitni plan. Međutim, aviokompanija je dodala značajan broj novih linija tokom druge polovine prošlog ljeta, kao i ove zime, što će povećati njene ukupne brojke u narednim mjesecima. Prevoznik će dodati dodatnih 219.000 sjedišta, što predstavlja povećanje od 5% u odnosu na ljeto 2023. godine, što je jedna od najsporijih stopa rasta koju je vidio u regionu godinama. Najveći kapacitet imaće između Skoplja i Bazela, a zatim sledi linija Skoplje – Memingen, a zatim letovi iz Londona Lutona do Prištine i Splita.

Povezani članci