Marketing X Business

Aldin Međedović iz UNDP BiH za Marx.ba: Postoji interes za nastavak projekata energetske efikasnosti

N. DEMIROVIĆ

(Izvor: Balkan solar summit)

U vremenu kada je energetska održivost jedan od prioriteta za sve zemlje, svaki projekat u Bosni i Hercegovini je vrijedan hvale.

Aldin Međedović iz UNDP BiH, voditelj je projekta u Sektoru za energetiku i okoliš. Za Marx.ba on je govorio o onome što je aktuelno i projektima koji se trenutno realiziraju u našoj zemlji.

Na čemu u BiH radi razvojni program Ujedinjenih nacija?

– Razvojni program Ujedinjenih nacija konstantno provodi implementaciju promotivnih i drugih aktivnosti vezano za svijest o značaju održivog razvoja s jedne i unaprjeđenja s druge stane, korištenja obnovljivih izvora energije. U tom kontekstu implementiraju se različite projektne aktivnosti.

Šta je relevantno pomenuti kada se radi o vašem učešću na skoro održanom Balkan solar summitu?

– Kada se raditi o Balkan solar summitu zanimljivo je pomenuti aktivnost koja se provodi u okviru Solar CEP projekta koji se implementira u saradnji i partnerskom odnosu sa vladom Republike Slovačke. Radi se na instaliranji solarnih panela u domaćinstvima širom BiH. Ovo je jedna pilot aktivnost, a iako je pilot, ova aktivnost je izuzetno značajna s obzirom da na nekih 60 domaćinstava koja su pokrivena solarnim elektranama imamo cirka 300 direktnih korisnika kao članove domaćinstava.

Koliki je interes lokalne zajednice i stanovništva za projekte koje vodi UNDP?

– Jedinice lokalne samouprave, opštine i gradovi širom Bosne i Hercegovine zainteresovani su da se takve aktivnosti nastave. Za implementaciju ovog projekta osigurana su grant sredstva. Dakle, dio su obezbijedila domaćinstva, dio je finansiran putem granta. Taj omjer je inicijalno bio planiran da bude 50:50, međutim u konačnici domaćinstva su pokazala opredjeljenje i interes da čak više sudjeluju u tom sufinansiranju, što pokazuje njihovo opredjeljenje da implementiraju jednu takvu stvar i da budu konkurentni sa drugi aplikantima.

Koliki je prostor da se i u budućnosti implementiraju slične aktivnosti?

– Interes koji imamo najbolje govori koliki je prostor za neke buduće projekte ove vrste u okviru Razvojnog programa Ujedinjenih nacija i prijekata koje realizujemo u sektoru energije i okoliša. Mi smo radili na razvoju mehanizma za realizaciju ove vrste projekata, odnosno podršku energetskoj efikasnosti, kako u SMI sektoru, koji je najznačajniji ako govorimo o privatnom sektoru u BiH, tako i u dijelu koji se odnosi na domaćinstva, distinkciju na zgrade kolektivnog stanovanja i na javne objekte.

Koje bi druge projektne aktivnosti izdvojili?

– Dosta je projekata, ali evo radi se na sufinansiranju kamata za preduzeća u BiH koja rade na implementaciji projekata koji imaju za cilj unaprjeđenje energetske efikasnosti. Postoji prostor, postoji potencijal i radi se na projektima.

Koliko je pažnje posvećeno zelenom finansiranju?

– Pored navedenog konstantno se radi i na inovacijama. Iznalaženju drugih metoda takozvanog zelenog finansiranja, tako da smo radili na implementaciji ESCO modela koji uključuju bukvalno saradnju privatnog i javnog sektora u realizaciji projekata koji direktno doprinose unaprjeđenju energetske efikasnosti, s jedne, a i zaštite okoliša s druge strane jer cilj jeste dekarbonizacija kao što je i jedan od glavnih ciljeva projekta koji uz podršku GEF-a realizujemo u BiH. To sada kompletiramo, a radi se o unaprjeđenju finansiranja za osiguranje niskokarbonskog urbanog razvoja. Dakle ESCO modalitetom smo uspjeli realizovati i projekte koji se odnose na javnu rasvjetu, utopljavanje određenih objekata. Dosta smo radili na objektima u školstvu u SBK i ZDK.

Kako vidite period koji je pred nama?

– Imamo zaista dobru saradnju i sa jedinicama lokalne samouprave i sa kantonalnim vladama širom BiH i zaista postoji interes da se ovakve aktivnosti nastave implementirati i sa te strane UNDP i pripadajući projekti svakako će biti partneri lokalnim vlastima, sve s ciljem unaprjeđenja kako održivog razvoja, tako energetske efikasnosti i očuvanja okoliša u bih.

Povezani članci