Marketing X Business

Ryanair najveći avioprijevoznik u regiji i ove zime: Veći broj linija i sa dva bh. aerodroma

Marx.ba

(Foto: Aerodrom Sarajevo)

Ryanair će ove zimske sezone biti jedan od najbrže rastućih avioprevoznika na tržištima bivše Jugoslavije, iako će opsluživati ​​samo četiri aerodroma. Avio-kompanija ima 922.962 sjedišta na prodaju, što predstavlja povećanje od 37,7% u odnosu na prošlu zimu, odnosno dodatnih 252.880 sjedišta. Sve u svemu, to će biti treći najveći avioprevoznik u bivšoj Jugoslaviji ove zimske sezone.

Najveći dio tog kapaciteta i rasta doći će s hrvatskog tržišta gdje će avioprijevoznik povećati svoje poslovanje za 32,5%. Rastu doprinose pokretanje novih linija iz Zagreba tokom ljeta, od kojih će neke biti održane i ove zime, kao i povećanje frekvencija preko njegove mreže od glavnog grada. Osim toga, Ryanair će ove zime po prvi put održavati operacije izvan Dubrovnika, sa letovima za Charleroi, London Stansted i Beč.

U zimskoj sezoni 2024/25 Ryanair ima 632.544 sjedišta na hrvatskom tržištu Ryanair će ove zime rasti i u Bosni i Hercegovini gdje će aviokompanija po prvi put održavati operacije iz Sarajeva, dok će dodatno pojačati svoje prisustvo u Banja Luci. Ukupno će prevoznik imati 222.314 mjesta na tržištu tokom zime. Aerodrom Banja Luka ima više od polovine tog kapaciteta, što je povećanje od 80,5% u odnosu na prošlu zimu, piše EX YU aviation.

U Srbiji će kapacitet ostati isti, sa 39.718 sjedišta na niškim letovima, što je porast od 0,5 podsto. S druge strane, budžetski nosilac će značajno smanjiti svoje prisustvo u Podgorici. Ryanair će tri cjelogodišnje linije iz glavnog grada Crne Gore pretvoriti u ljetne sezonske. Kao rezultat toga, ove zime će saobraćati samo jednom linijom iz Podgorice. Sa 28.386 mjesta, njegov ukupni kapacitet će se smanjiti za 65%.

Ryanair, koji je veći dio ljeta bio najveći avioprijevoznik u bivšoj Jugoslaviji, revidiraće svoje procjene putničkog prometa za iduću godinu zbog očekivanih kašnjenja u isporuci aviona iz Boeinga. Taj potez uslijedio je jer je stalni štrajk u Boeingu izazvao zabrinutost zbog pogoršanja kašnjenja u proizvođaču aviona, koji se već suočavao s izazovima s isporukama veći dio ove godine usred šire krize oko njegove sigurnosne reputacije.

– Trebalo je da dobijemo dvadeset isporuka prije kraja decembra. Vjerovatno će stići sada u januaru i februaru, i to je u redu. Imat ćemo ih na vrijeme za sljedeće ljeto. Veliki problem za Ryanair je što treba trideset aviona u martu, aprilu, maju i junu iduće godine, a koliko ćemo od toga dobiti, mislim da ćemo sigurno vratiti rast prometa za sljedeću godinu, jer mislim da nećemo dobiti svih tih trideset aviona, rekao je generalni direktor Ryanair-a, Michael O’Leary.

VEZANO

Poznata kompanija najavljuje veći broj letova u regiji: Dobro će proći Sarajevo i Tuzla