Marketing X Business

Samsung objavio finansijski izvještaj za prvi kvartal: Ogromno povećanje profita

Marx.ba

(Foto: Samsung)

Kompanija Samsung objavila je danas svoj finansijski izvještaj za prvi kvartal 2024. godine, a rezultati su i više nego odlični. Korejski tehnološki gigant objavio je da je operativna profit kompanije iznosila 4,85 milijardi dolara (konvertovano iz korejske valute), što je desetorostruko povećanje profita u odnosu na isti period prošle godine.

Glavni razlog većeg profita kompanije je prodaja Galaxy S24 flagship serije koja je predstavljena u prvom mjesecu ove godine. Također, zasluge pripadaju i višim cijenama memorijskih poluvodiča, navodi se u izvještaju.

Dakle, divizija Mobile eXperience (MX) Business ostvarila je veću zaradu, a divizije koje se odnose na ekran i digitalne uređaje također su zabilježile veći profit.

Potražnja za generativnom umjetnom inteligencijom pokazala je solidne trendove, dok je potražnja za DDR5 i SSD-ovima ostala na visokom nivou. Za računare i pametne telefone, potražnja je porasla i za DRAM i NAND.

Razvoj naprednih 3 nm i 2 nm tehnologija napreduje, a prinosi 4 nm tehnologije su se stabilizovali. Ovakvo poboljšanje konkurentnosti napredne tehnologije pomoglo je Foundry Businessu da u prvom kvartalu ove godine postigne najveći broj narudžbi ikada.

Ukupni prihod kompanije također je porastao za 13%.

Gledajući unaprijed u drugi kvartal ove godine, očekuje se da će se poslovanje otprilike zadržati na istom nivou, s tim što se očekuje da će potražnja za pametnim telefonima opasti u ovom periodu. S druge strane, očekuje se da će napredovati potražnja za generativnom umjetnom inteligencijom.

Kada je riječ o senzorima kamera za pametne telefone, očekuje se da će Samsung nastaviti masovnu proizvodnju 50 MP senzora za velike kupce.

Iz Samsunga navode da će usljed pojačanog pritiska za određivanje cijena komponenti, System LSI Business prilagoditi svoju ponudu proizvoda kako bi se efikasno ponašao u predstojećim izazovima, prenosi Bajtbox.

Povezani članci