Marketing X Business

Tehnologija: Kakve trikove nudi službena lopta Euro 2024

Marx.ba

(Foto: Adidas)

Europsko prvenstvo u nogometu igra se s potpuno novom loptom, koja se ističe po svojoj tehnološkoj naprednosti. Službena lopta, koju potpisuje Adidas, nosi ime FUSSBALLLIEBE, što u prijevodu znači – ljubav prema nogometu

U FUSSBALLLIEBE su ugrađeni čip i tehnologija Connected Ball, koja je već korištena na prethodnom Svjetskom prvenstvu u Katru. Ta tehnologija omogućava lopti da bilježi različite podatke čak 500 puta u sekundi, sinhronizirajući se s kamerama na stadionu koje prate pozicije svih igrača na terenu.

Zahvaljujući toj tehnologiji, brzo se i precizno mogu izračunati pozicije igrača u trenucima dodira s loptom, što je ključno za donošenje odluka o offsideu, koje trenutno traje prosječno 75 sekundi, prenosi Zimo.

No očekuje se da će Adidasova povezana lopta u kombinaciji s drugim tehnološkim rješenjima ovaj proces skratiti na samo 25 sekundi. Osim toga, ova tehnologija omogućava prikaz 3D animacije situacije potencijalne nedozvoljene pozicije, kako gledateljima ispred malih ekrana, tako i na semaforima na stadionima.

Pored prednosti u donošenju odluka o offsideu, tehnologija ugrađenog čipa ima i druge koristi. Detekcijom svakog dodira igrača s loptom, moguće je otkriti situacije poput igranja rukom u kaznenom prostoru ili dodira lopte na putu prema golu. Ovi podaci mogu biti ključni za ishod utakmica i plasman ekipa na Evropskom prvenstvu.

Dok je velika pažnja usmjerena na tehnologiju u samoj lopti, iz Adidasa ističu i ostale važne karakteristike. To uključuje “revolucionarnu jezgru” koja je dizajnirana za tačnost i dosljednost, poliuretansku kožu s mikro i makroteksturama za poboljšanu aerodinamiku te korištenje održivih materijala na biološkoj bazi.

Povezani članci