Marketing X Business

Prvi dan Sarajevo Bussines Foruma: Predstavljene perspektive članstva BiH u EU i ključne vladine strategije

N. D.

(Foto: Sarajevo bussines forum)

Završen je prvi dan Sarajevo Business Foruma kojeg su obilježili zanimljivi paneli, inspirativni govori i plodne diskusije, čime se dodatno najavilo da će i naredni dan biti još bogatiji događanjima. Uz značajno prisustvo domaćih i inostranih poslovnih učesnika, političkih zvaničnika i medijskih predstavnika, ovaj dinamičan događaj obilježen je brojnim poslovnim susretima i panelima koji su nudili izvanredne ideje i prikaze perspektive prosperiteta i daljeg ekonomskog napretka naše zemlje.

Prvi dan Sarajevo Business Foruma, upriličen je uvodnim svečanim govorom dobrodošlice, glavnog organizatora – predsjednika Uprave BBI Banke Aleka Bakalovića koji je istakao važnost Foruma kao platforme za povezivanje investitora i poduzetnika, naglašavajući potencijal Bosne i Hercegovine i istakao ključne teme ovogodišnjeg Foruma, koje su od najvišeg državnog, poslovnog i javnog interesa.

– Sarajevo Business Forum je vodeći društveno odgovorni projekt BBI Banke koji predstavlja stalnu posvećenost razvoju naše zemlje, a svakako i najutjecajniji doprinos zajednici u kojoj poslujemo. Posvećeni smo poticanju pozitivnog ekonomskog i društvenog utjecaja, a ovaj Forum pokazuje našu predanost tom cilju, kazao je Bakalović.

Prisutnim se, potom, obratio i predsjednik Uprave Grupe Dubai Islamic Bank dr. Adnan Chilwan, koji je u svom govoru naglasio snažan i značajan uticaj islamskog bankarstva i spremnost za značajnu transformaciju u nadolazećim godinama, potaknutim tehnološkim napretkom.

– Kao jedna od najvećih islamskih banaka na svijetu, postigli smo visok nivo izvrsnosti oslanjajući se na poštenje, transparentnost i odgovornost. Tehnologija je naš najveći saveznik, a ESG standardi nam omogućavaju kreiranje dubljih i kvalitetnijih veza s klijentima. Naša misija je biti pozitivni, stvarajući prosperitetan svijet koji se mjeri u dobrobiti naše planete i naše zajednice. Nova era u finansiranju je tu, rekao je.

Uvodnim govorom, premijer Federacije BiH, Nermin Nikšić, istakao je važnost ovakvih poslovnih događaja za našu državu.

– Suočavamo se sa raznovrsnim promjenama i izazovima, uključujući klimatske promjene, razvoj inovativnih tehnologija i globalne geopolitičke promjene. Vlada FBiH je potpuno opredijeljena za ubrzane euroatlanske integracije Bosne i Hercegovine te ulaganje u istraživanje, razvoj i inovacije kao ključne pokretače napretka. Budimo vizionari i agenti promjene kako bismo zajedno oblikovali bolji svijet za buduće generacije, kazao je Nikšićč.

Ministar vanjskih poslova Elmedin Konaković je rekao da se Sarajevo Business Forum setablirao u regionalnoj i globalnoj poslovnoj zajednici kao najvažniji poslovni i investicijski forum u jugoistočnoj Europi.

– Sarajevo i Bosna i Hercegovina prepoznati su kao ključne tačke Balkana i atraktivne destinacije za ulaganja. Naša predanost je osigurati da vaša investicija bude sigurna i uspješna, prilagođavanjem zakona modernim poslovnim praksama i unapređenjem poslovnog okruženja. Sarajevo nudi izvanredan strateški položaj, prirodne resurse i kvalificiranu radnu snagu, pozivamo vas da istražite prednosti ulaganja u našu zemlju i postanete dio naše poslovne zajednice, poručio je Konačković.

Prisutnima se obratio i Mehmet Fatih Kacir, ministar industrije i tehnologije Republike Turske.

– Turska će uvijek podržavati ekonomski razvoj BiH i zemalja regije, posebno u skladu sa Zelenom agendom. Nadam se da će nas ovaj Forum potaći na nove saradnje koje će donijeti prosperitet za sve, naglasio je.

U sklopu prvog panela, kojeg je vodio politički konsultant Edin Hadžihafizbegović, govorilo se o aspektu oblikovanja regionalne politike prisustva Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji, te izazovima i mogućnostima procesa kandidatskog pristupanja. Bivši predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor istakao je da zemlje Zapadnog Balkana trebaju sarađivati, biti partneri i prijatelji kako bi pokazale da su spremne za proširenje EU, a ministar vanjskih poslova BiH, Elmedin Konaković je naglasio važnost političke stabilnosti u BiH.

Šef EU Delegacije u Bosni i Hercegovini Johann Sattler je kazao da je otvaranje pregovora za pristupanje EU jasan signal biznisima i investitorima da je BiH na putu da postane članica najsofisticiranije unije na svijetu.

Drugi panel – Investicioni i biznis uspjesi Drugim panelom “Investicioni i biznis uspjesi”, kojeg je moderirala Nina Pobrić iz FIPA, uz aktivno učešće ministra privrede Kantona Sarajevo, Zlatka Mijatovića, Rijada Kovača iz Federalnog zavoda za programiranje razvoja, Tamira Mostarca iz EBRD-a, Zorana Puljića, direktora Tech 4 Impact Fund, kao i Yousef Hassan Khalawi-a, generalnog sekretara, Islamic Chamber of Commerce and Development (ICCD), prisutni su dobili uvide u ključne vladine strategije, programe i inicijative za promicanju boljih ekonomskih izgleda.

Drugi dan konferencije koji će se održati u četvrtak, 23.05.2024. godine, će donijeti još mnogo zanimljivih događanja, predavanja i panela s drugim izvrsnim govornicima iz svijeta biznisa i politike. Ovom prilikom, prisutnim novinarima će se u 12:00 sati obratiti i direktorica misije USAID-a u BiH Courtney Chubb.

Sarajevo Business Forum, prestižna investicijsko-poslovna konferencija, nudi svim posjetiteljima priliku za umrežavanje i investiranje, a koju pod pokroviteljstvom Predsjedništva Bosne Hercegovine organizira Bosna Bank International u saradnji sa BBI dioničarem- Dubai Islamic Bank, strateškim partnerom – Ministarstvom privrede Kantona Sarajevo.

Povezani članci