Marketing X Business

Saudijski državni fond lani uložio 31,8 milijardu dolara: Uz fudbal još jedan sport u fokusu

Marx.ba

(Izvor: The Economist)

Saudijski državni investicijski fond (PIF) lani je činio približno četvrtinu ukupnih ulaganja državnih stabilizacijskih fondova širom svijeta, koja su se približila razini od 124 milijarde dolara, pokazao je najnoviji izvještaj.

Saudijski PIF uložio je u 2023. čak 31,5 milijardi dolara, u usporedbi s ukupno uloženih 123,8 milijardi u zemljama širom svijeta, pokazuju podaci preliminarnog godišnjeg izvještaja Global SWF-a, specijalizirane kompanije za praćenje podataka u sektoru.

Premda kompanija u izvještaju ne navodi pojedinačna ulaganja saudijskog fonda, pažnju sportske javnosti privukla je njegova izdašna potrošnja na nogomet i golf, primjećuje Reuters.

Zahvaljujući snažnom rastu cijena dionica na globalnim tržištima u završenoj godini imovina kojom upravljaju državni imovinski fondovi dosegla je rekordna 11,2 biliona dolara. Ukupna potrošnja stabilizacijskih fondova na energetsku tranziciju, u rasponu od zelenog vodika do rudarenja litija, također je dosegla rekord, od 25,9 milijardi dolara, navodi se u izvještaju.

Potrošnja je ipak lani bila manja za petinu nego u 2022., prema podacima izvještaja objavljenog u ponedjeljak. Singapurski GIC, koji je bio na vrhu svjetske ljestvice u posljednjih šest godina, gotovo je prepolovio ulaganja u 2023., unatoč uplaćene 144 milijarde dolara sa računa centralne banke.

U prognozama za 2024. Global SWF procjenjuje da će imovina državnih investicijskih fondova, uključujući stabilizacijske, fondove centralne banke i mirovinske fondove, premašiti prethodni rekord iz 2021. kada je dosegla ukupno 50,8 biliona dolara, zahvaljujući nerealiziranim kapitalnim dobicima u proteklih godinu dana.

Zaljevski fondovi uspjeli su povećati svoju dominaciju u sklapanju poslova, uglavnom na račun kanadskih i singapurskih fondova, pokazao je izvještaj Global SWF-a. Zaljevski fondovi sada čine gotovo 40 posto vrijednosti ulaganja državnih imovinskih fondova.

Podaci koje dostavljaju kompanije poput Global SWF-a pomno se prate jer ne objavljuju svi državni fondovi godišnje izvještaje, a pet od 10 najvećih ne otkrivaju tačan ukupni iznos imovine kojom upravljaju.

Izvještaj Global SWF-a ne precizira pojedinačna ulaganja PIF-a Saudijske Arabije, ali njegova raskošna potrošnja na nogomet i golf izazvala je valove širom sportskog svijeta. U junu je saudijski prijestolonasljednik Mohammed bin Salman najavio da će PIF preuzeti kontrolu nad četiri vodeća nogometna kluba u zemlji, Al-Ittihadom, Al-Ahlijem, Al-Hilalom i Al-Nassrom Cristiana Ronalda.

U junu je svijet golfa ostao šokiran ugovorom o spajanju PGA Toura, DP World Toura i rivalskog kruga LIV, iza kojeg stoji Saudijski PIF. To spajanje još nije dovršeno, navodi Reuters.

Osim raskošnog finansiranja sporta, najveća ulaganja bila su u drugim sektorima, a 42% te potrošnje bilo je kod kuće. Velike kupovine uključuju 4,9 milijardi dolara za američku kompsniju za igre na sreću Scopely, 3,6 milijardi dolara za kupovinu odjela za iznajmljivanje aviona Standard Chartereda i 3,3 milijarde dolara za proizvođača čelika Hadeed.