Marketing X Business

Šef Microsofta Satya Nadella tražio manji bonus: Ipak dobio 63 posto povišice

Marx.ba

(Foto: Facebook)

Microsoft je američkoj Komisiji za vrijednosnice SEC prijavio koliko su njegovi čelni ljudi ove fiskalne godine primili novca i dionica u sklopu redovnih plaća i bonusa. U tom je dokumentu najistaknutiji i svima najzanimljiviji podatak o plaći cjelokupnom kompenzacijskom paketu za aktualnog predsjednika uprave i generalnog izvršnog direktora, Satyu Nadellu.

On je tokom fiskalne 2024. godine zaradio ukupno 79,1 milion američkih dolara. Taj se paket sastoji od 2,5 miliona dolara osnovne godišnje plaće, 71,2 miliona dolara u obliku nagradnih dionica te 5,2 miliona u obliku bonusa. Tu je još i oko 170.000 dolara ostalih oblika plaće u naravi, poput poklona ili troškova sigurnosti. Ukupno je, dakle, Nadella tokom ove godine od svoje kompanije dobio povišicu od čak 63 posto, jer mu lanjski kompenzacijski paket bio “samo” 48,5 miliona dolara.

Najveća promjena u odnosu na prošlogodišnji dohodak dogodila se u području nagradnih dionica, kojih je tokom fiskalne godine 2023. Nadella bio primio u vrijednosti od 39,2 miliona dolara. Istini za volju, i vrijednost dionice Microsofta od lani je porasla za gotovo četvrtinu. Zanimljiva je, pak, situacija kod bonusa, koji mu je 2022. godine bio 10, prošle godine 6,4, a ove “samo” 5,2 miliona dolara. Smanjenje je došlo na njegov zahtjev, a kao razlog je naveo niz nedavnih sigurnosnih problema unutar kompanije, zbog kojih smatra da ipak ne zaslužuje puni bonus.

Naime, ranije ove godine Nadellina je uprava donijela odluku prema kojoj će bonusi za najviše rukovoditelje biti direktno vezani uz područje kibernetičke sigurnosti i ovisit će o uspješnosti odbrane od raznih napada i neovlaštenih upada u sisteme, što je postavljeno kao visoki prioritet. Zbog toga, stoji u Microsoftovoj prijavi SEC-u, Nadella je “razmišljajući o ličnoj predanosti sigurnosti i ulozi glavnog izvršnog direktora, zatražio od uprave da razmotri odstupanje od utvrđenih metrika i smanji njegov novčani bonus, kako bi on odražavao njegovu ličnuu odgovornost za fokus i brzinu potrebnu za promjene u današnjem okruženju sigurnosnih prijetnji”.

Da nije bilo tog zahtjeva, slijedio bi mu redovni bonus od 10 miliona dolara. Za usporedbu, prvi čovjek Applea Tim Cook za fiskalnu je 2023. zaradio 63,2 miliona, a direktor Nvidije Jensen Huang za tekuću godinu prijavio je 34,2 miliona dolara osobnog dohotka, piše Bug.

VEZANO

Apple sustigao Samsung po globalnoj prodaji