Marketing X Business

Snažan rast turizma u FBiH, Sarajevo sve atraktivnija destinacija

Bloomberg Adria

(Foto: Visit Sarajevo)

Turistički sektor u Federaciji Bosni i Hercegovini nastavlja bilježiti snažan rast, a avgust 2024. donio je rekordan broj turista. Očekuje se da će ovaj pozitivni trend potrajati do kraja godine, potpomognut sve većom međunarodnom prepoznatljivošću i kontinuiranim naporima u promociji bh. destinacija.

Prema podacima Federalnog zavoda za statistiku ukupan broj dolazaka turista u Federaciji BiH tokom avgustu 2024. iznosio je 193.960, što predstavlja rast od 11,3 posto u poređenju s istim periodom 2023. godine, te povećanje od 0,6 posto u odnosu na prethodni mjesec. Domaći turisti činili su 19,6 posto ukupnih dolazaka, dok je 80,4 posto dolazaka ostvareno od stranih turista.

Ukupan broj noćenja iznosio je 419.260, što je 3,8 posto više nego u avgustu prethodne godine, te 3,4 posto više u odnosu na juli 2024. Domaći turisti ostvarili su 20,8 posto noćenja, dok je učešće stranih turista iznosilo 79,2 posto.

Najveći broj noćenja zabilježen je u hotelima i sličnim smještajnim objektima, s učešćem od 93,1 posto.

Federalna ministrica okoliša i turizma, Nasiha Pozder, izjavila je za Bloomberg Adriju da je kontinuirani rast broja turista u 2024. godini važan pokazatelj za budući razvoj turizma u Bosni i Hercegovini.

– Rekordan broj turista kojeg bilježimo iz mjeseca u mjesec 2024. važan je podatak koji nas raduje ali i činjenica na osnovu koje možemo dalje planirati kako da Bosna i Hercegovina predstavlja važnu turističku destinaciju u ovom dijelu svijeta i kako da turističke potencijale ugradimo u našu ekonomiju, kazala je Pozder.

Sarajevo Film Festival (SFF) vidi kao odličan primjer koji pokazuje ekonomski učinak i prepoznatljivost brenda, naglašavajući njegov značaj za Sarajevo i cijelu BiH.

Prema analizama, očekuje se nastavak rasta turističkog sektora, zbog čega su, prema njenim riječima, neophodna sistemska rješenja. Strategija razvoja turizma 2022–2027. pruža smjernice za efikasno upravljanje turizmom.

– Naš institucionalni pristup jest održivi razvoj turizma koji podrazumijeva ”pametno” raspolaganje turističkim resursima, od prirodnih do kulturno-historijskih, uz ekološku osviještenost, dakako. Težeći tom cilju, vrlo je važno kako upravljamo našim zaštićenim područjima te proglašenje novih jest nešto što će unaprijediti našu turističku priču, pojasnila je Pozder, dodavši kako je važna i saradnja s entitetom RS i kantonima, jer turizam ne poznaje administrativne podjele, te je šansa za pozitivnu sliku cijele države.

Kad pogledamo broj raspoloživih kreveta, ovaj broj iznosio je je 34.174, što je rast od 6,3 posto u odnosu na isti mjesec prethodne godine. Neto stopa iskorištenosti kreveta u hotelima i sličnom smještaju u Federaciji BiH iznosila je 43,9 posto.

Među stranim turistima, najviše noćenja ostvarili su gosti iz Saudijske Arabije, Turske, Hrvatske, Kuvajta i Njemačke , što čini ukupno 42,1 posto svih noćenja stranih turista. Preostalih 57,9 posto noćenja ostvarili su turisti iz ostalih zemalja.

Prema podacima Turističke zajednice Kantona Sarajevo, zabilježeni su novi rekordi u dolascima i noćenjima turista. U augustu 2024. u Kantonu Sarajevo boravilo je više od 106.000 gostiju, s gotovo 249.000 noćenja, što je porast od 14 posto u dolascima i četiri posto u noćenjima u odnosu na august 2023.

Bosna i Hercegovina je u 2024. godini učvrstila status kao rastuća međunarodna destinacija, sa porastom turističkog prometa u iznosu od 8,9 posto u odnosu na period januar-august 2023.godine.

U prvih osam mjeseci 2024. Kanton Sarajevo je zabilježio blizu 544.000 dolazaka i 1.180.000 noćenja, što je rast od 26 posto dolazaka i 21 posto noćenja u odnosu na isti period prošle godine, pozicionirajući Sarajevo kao vodeću turističku destinaciju u BiH.

Haris Fazlagić, predsjednik Turističke zajednice Kantona Sarajevo, kazao je kako su ovo očekivani rezultati, te se nada kako će trend rasta biti nastavljen do kraja godine.

– Vjerujemo da će 2024. oboriti sve dosad zabilježene rekorde. Naša misija je mnogo kvalitetna promocije grada i države u cijelom svijetu a radimo je konstantno s našim partnerima, turističkim djelatnicima i svim prijateljima Bosne i Hercegovine i Sarajeva. Naša turistička destinacija zaslužuje još više promocije i nastavit ćemo raditi na tome, kazao je Fazlagić za Bloomberg Adriju.