Marketing X Business

S&P Global: Prodaja automobila u svijetu nastavit će rast i ove godine

Marx.ba

(Izvor: Top gear)

Nova analiza američke finansijske korporacije S&P Global, prognozira nastavak rasta tržišta automobila tokom godine. Naime, stručnjaci iz ove korporacije su objavili da će prodaja automobila u svijetu zabilježiti rast po stopi od 2,8 posto, i dostići 88,3 miliona prodatih automobila.

U prošloj godini, prema podacima S&P Globala u svijetu je prodato blizu 86 miliona vozila što je predstavljalo rast od 8,9 posto u odnosu na 2022. od koje se „računa“ početak oporavka ove industrije, koja je pretrpila ozbiljan udarac za vrijeme globalne pandemije.

Kada je Evropa u pitanju, prodaja bi trebalo da poraste 2,9 posto, odnosno da sa 14,7 miliona prodatih automobila u 2023. premaši 15 miliona jedinica.

Analitičari S&P Globala smatraju da će najveći izazov u Evropi biti sposobnost država da subvencioniraju kupovinu električnih vozila. Kod ove prognoze, treba napomenuti da su ključni parametri bili rizici od recesije na najznačajnijim tržištima Evropske unije, kamatne stope, uslovi kreditiranja, snažan zamah tražnje električnih vozila, teškoće oko nabavke energenata, ali i predstojeći izbori u EU.

Rast se predviđa i na tržištu Sjedinjenih Američkih Država, i to dva posto. U 2023. godini prodato je 15,5 miliona vozila, a za ovu se prognozira 15,9 jedinica. Faktori koji će utjecati na tržište vozila u SAD su visoke kamatne stope, ne baš povoljni kreditni uslovi, i dalje visoke cijene automobila. Kao veoma pozitivan signal se ocjenjuju najave da će na tržištu električnih vozila biti ponuđeno oko 100 modela vozila.

Kina kao najveći proizvođač vozila na svijetu prošle godine zabilježila je prodaju od 25,3 miliona vozila, i rast od 4,9 posto. Ove godine očekuje se da će biti prodato 26,4 miliona jedinica, što bi bio rast od 4,2 posto.

Ono što je najinteresantnije je predviđanje da će rast prodaje električnih vozila iznositi čak 44 posto nadmašivši 2023. kada je taj rast iznosio 36 posto. Logično je da će i tokom ove godine električna vozila osvajati tržišta sve više, jer se auto-kompanije sve brže prebacuju na proizvodnju ovih modela.

Predviđa se da će prodaja čisto električnih, plag-in hibrida i „klasičnih“ hibrida dostići 17,5 posto globalno (godišnji rast od 39,5 posto).

sarajevo tourism sumit vertical banner
Partneri

Povezani članci