Marketing X Business

Spriječite dehidraciju: Najbolje voće tokom toplinskog vala

Marx.ba

(Foto: AI)

Mnogi se raduju toplijem vremenu koje nam donosi uživanje na otvorenom, ali s prvim ovogodišnjim toplinskim valom i opasnost od dehidracije i toplinskog udara, stanja šoka za naše tijelo, koje može rezultirati oštećenjem mišića, zatajenjem bubrega pa čak i smrtnim ishodom.

Dehidracija se može prepoznati po osjećaju žeđi, tamnožutoj boji urina, manjom potrebom za mokrenjem, vrtoglavicom i umorom. Kako bi se spriječila dehidracija, osim izbjegavanja boravka na suncu u najtoplijem dijelu dana, nužno je i piti dovoljno vode. No, ako vam se čini pretjeranim popiti dvije do tri litre tekućine na dan, nje ima i u voću kojim ovo doba godine obiluje.

Evo koje voće nutricionisti savjetuju jesti jer sadrži najveće količine vode.

Lubenica

Lubenica sadrži oko 92 posto vode što je čini izvrsnim izborom za održavanje hidratacije našeg organizma. Osim toga jedna šoljica lubenice sadrži likopena kao i paradjz, što je čini hranjivom namirnicom koja štiti zdravlje srca, a uz beta karotene i vitamin A pruža snažnu antioksidativnu zaštitu. Sadrži i vitamin B1 koji je zaslužan za energiju. Lubenica ujedno ima i malo kalorija pa je idealna namirnica za one koji žele smršati, piše Živim.

Jagode

Jagode sadrže najveću količinu vode od sveg bobičastog voća, oko 92 posto (borovnice sadrže 85 posto, a maline 87 posto). Odličan su međuobrok, ali se mogu dodati ljetnim salatama, žitaricama za doručak ili smoothiejima s biljnim mlijekom. Izvrstan su izvor vitamina C i fitonutrijenata koji štite srce i krvne žile, mozak i zglobove, djeluju antioksidativno i protuupalno. Sadrže i vitamin K, magnezij, mangan i bakar koji su važni za zdravlje kostiju, omega-3, vlakna folnu kiselinu, kalij i vitamin B6 za zdravlje srca, jod koji učestvuje u proizvodnji hormona štitnjače i vitamine B2 i B5 koji sudjeluju u proizvodnji energije. I jagode imaju malo kalorija pa su idealna namirnica za održavanje zdrave tjelesne mase.

Breskve

Još jedna nutritivna kraljica ljeta koja zahvaljujući snažnim antioksidansima vitaminima C i E potiče zdravlje cijelog organizma i pri vrhu je voća koje sadrži najviše vode. Najzastupljeniji vitamini u breskvi su A, C, E, K i B3. Od minerala tu su kalij, bakar, mangan, magnezij, željezo, kalcij, fosfor i selen. Vlakna prisutna u kori pospješuju detoksikaciju organizma, čuvaju zdravlje srca i krvnih žila, pomažu u regulaciji nivoa šećera u krvi te pridonose zdravoj probavi. Klorogena kiselina, jedan od glavnih antioksidanasa u breskvi, smanjuje efekte starenja i nastanak hroničnih bolesti.