Marketing X Business

Šta globalno tržište pametnih telefona očekuje u ovoj godini

Marx.ba

(Foto: Samsung)

Očekuje se da će globalne isporuke pametnih telefona porasti za tri posto ove godine, jer ublažavanje inflacije pomaže oporavku potražnje na tržištima u razvoju, a integracija generativne vještačke inteligencije privlači kupce najnovijih uređaja, prema podacima koje je objavio Counterpoint Research.

Globalne isporuke opale su za više od četiri posto, pokazali su raniji podaci, dok su potrošači štedili novac zbog ekonomske nesigurnosti. Smatra se da su tržišta u razvoju, kao što su Indija, Bliski istok i Afrika glavni pokretači rasta tržišta pametnih telefona, prenosi Reuters.

Očekuje se da će takozvani niskobudžetni segment porasti za 11 posto u 2024. godini, nakon smanjenja u prošloj godini, a očekuje se povećana potražnja u Latinskoj Americi i u regionu Kariba. Segment, koji se sastoji od telefona u cjenovnom rasponu od 150 do 249 dolara, trebalo bi da ima koristi od ublažavanja inflacije i stabilizacije lokalnih valuta i u Africi.

Povećana konkurencija između kineskih kompanija kao što su Oppo, Vivo i Xiaomi zajedno sa oporavkom potražnje za IT uređajima, takođerje pomogla u rastu ovog segmenta.

Očekuje se da će prodaja premijum telefona, čija je cijena od 600 do 799 dolara, porasti za 17 posto. Uvođenje AI tehnologije će stimulisati potražnju za premijum segmentom, navedeno je u izvještaju. Najviše izgleda da budu vodeći na premijum tržištu daje se kompanijama Apple i Huawei.

Stabilna potražnja za iPhone uređajima, posedno na tržištima u razvoju, trebalo bi da ide u prilog kompaniji Apple, dok se očekuje da će Huawei zadržati svoje snažno prisustvo u Kini. Konkurentnost kompanije Huawei dovela je do pada prodaje iPhone uređaja za 24 posto u prvih šest sedmica tekuće godine.

Povezani članci