Marketing X Business

Šta se događa sa kriptovalutama: Oštra korekcija cijene

Marx.ba

(Izvor: X)

Entuzijazam za kriptovalutama posljednjih je dana splasnuo. Nakon što je prošle sedmice dostigao rekordnu vrijednost od nešto više od 73.000 dolara, bitcoin je pao za više od 10.000 dolara.

Trenutno iznosi nešto više od 61.000 dolara. Ranije ove sedmice dogodio se i “flash crash” kada je neko prodao veliku količinu bitcoina (gotovo hiljadu bitcoina u roku od nekoliko sati) na BitMEX berzi. Cijena, mjerena u stablecoin tetheru, nakratko se srušila na čak 8.900 dolara, a BitMEX je bio prisiljen zaustaviti povlačenja.

Slučaj nije prvi takve vrste i dobar je podsjetnik svima što se događa kada veliki prodavatelj odustane od ulaganja, a kamoli u slučaju panične rasprodaje. Kupovina putem poluge od većih investitora kao što je MicroStrategy (koji posjeduje 205.000 bitcoina) također bi mogla biti problem, što bi moglo produbiti padove.

Bernstein smatra da je pad bitcoina sa 73 na 63 hiljade dolara predstavljao dobru priliku za kupovinu prije aprilskog “halvinga”, kada će rudari dobiti polovicu nagrade za svaki potvrđeni blok (umjesto 6,25 samo 3,125 bitcoina). U prošlosti je “halving” pratio snažan rast bitcoina odnosno svih kriptovaluta. Posljednje “halving” dogodilo se u maju 2020., kada je bitcoin još uvijek bio ispod 9.000 dolara.

Godinu dana kasnije njegova je vrijednost bila više od 500 posto viša. Nešto slično očekuju i u Bernsteinu, jer predviđaju da bi bikovski trend na tržištu kriptovaluta mogao potrajati još godinu i po, a do kraja 2025. tržišna kapitalizacija cijelog tržišta mogla bi se utrostručiti i dosegnuti 7,5 triliona dolara.

Povezani članci