Marketing X Business

Predstavljen je novi Audi Q6 e-tron, prvi na platformi razvijenoj sa Porscheom

Marx.ba

(Izvor: Audi)

Audi je upriličio svjetsku premijeru novog velikog električnog SUV-a Q6 e-tron, prvog serijskog modela izgrađenoga na Premium Platform Electric (PPE) platformi. Odlikuju ga ne samo visoke performanse vožnje i punjenja, već i povećana učinkovitost i veliki doseg. Nova filozofija dizajna u unutrašnjosti i tehnologije po prvi put dostupne u novom modelu otvaraju sljedeće poglavlje električne mobilnosti za marku s četiri prstena i čine njihov “Napredak kroz tehniku” opipljivim iskustvom svaki dan.

Platforma PPE, razvijena u saradnji s kompanijom Porsche, i elektronička arhitektura E3 1.2 važne su prekretnice u širenju globalne ponude modela marke Audi s električnim pogonom. One označavaju početak sveobuhvatnog jačanja i pomlađivanja ponude modela.

– Izgrađen na novoj PPE platformi, Audi Q6 e-tron sljedeći je tehnološki skok u vrhunskoj električnoj mobilnosti za naše kupce. PPE pokazuje kako spajamo stručno znanje unutar Volkswagen koncerna i time električnu mobilnost činimo skalabilnom. Zahvaljujući PPE platformi, u mogućnosti smo predstaviti modele velike serije s visokim tehničkim standardima u različitim segmentima i tako dodatno elektrificirati svoju ponudu, rekao je Gernot Döllner, predsjednik upravnog odbora kompanije AUDI AG, na svjetskoj premijeri u glavnoj tvornici u Ingolstadtu.

Snažni, kompaktni i učinkoviti električni motori, kao i novo razvijena litij-ionska baterija koja se sastoji od dvanaest modula i 180 prizmatičnih ćelija ukupnog bruto kapaciteta od 100 kWh (94,9 neto), osiguravaju doseg do 625 km. Novi Audi Q6 e-tron donosi sportske performanse uz izlaznu snagu sistema od 285 kW, dok SQ6 e-tron ima izlaznu snagu sistema do 380 kW.

Dvije varijante modela s pogonom na sve točkove bit će dostupne pri lansiranju na tržište, a nakon njih – ovisno o tržištu – uslijedit će posebno učinkoviti i na doseg orijentirani modeli s pogonom na zadnje točkove koji također označavaju ulazak u seriju Q6 e-tron.

Q6 e-tron quattro ubrzava od 0 do 100 km/h za 5,9 sekundi. Modelu SQ6 e-tron potrebno je samo 4,3 sekunde. Maksimalne brzine vozila iznose 210 i 230 km/h. Kasnije će uslijediti dva modela s pogonom na zadnje točkove – ovisno o tržištu. Dok će jedan model biti orijentiran na učinkovitost i doseg, drugi će označiti ulaznicu u seriju Q6 e-tron.

Zahvaljujući tehnologiji od 800 V i maksimalnom kapacitetu punjenja od 270 kW kao standardu, model Audi Q6 e-tron omogućuje kratka zaustavljanja za punjenje. Do 255 km moguće je napuniti u samo 10 minuta na odgovarajućem punjaču (High Power Charging, HPC). Punjenje izmjeničnom strujom s do 11 kW moguće je putem standardnih kućnih punjača.

Važna komponenta u povećanju učinkovitosti, a time i dosega modela Audi Q6 e-tron, je napredni sistem rekuperacije. Ovaj sistem može upravljati s oko 95% svih svakodnevnih postupaka kočenja. Audi Q6 e-tron rekuperira do maksimalno 220 kW, piše Autonet.

Povezani članci