Marketing X Business

Stiže i najsnažniji Bulli: VW ID. Buzz GTX sa 340 KS

Marx.ba

(Foto: Volkswagen)

Volkswagenovo odjeljenje ekonomskih vozila proširio je ponudu modela ID. Buzz. Novost je ID. Buzz GTX s izlaznom snagom od 250 kW (340 KS). Novi model opremljen je električnim pogonskim motorom na prednjoj i zadnjoj osovini. Tako oni zajedno čine sistem pogona na sve točkove 4Motion.

Za novu verziju Volkswagen je pripremio dvije opcije. Pored one sa standardnim međuosovinskim razmakom i novom baterijom od 79 kWh tu je i verzija s produženom međuosovinskom razmakom u kombinaciji s novom baterijom od 86 kWh. Oba su modela sposobna ubrzati iz mirovanja dobrzine od 100 km/h za oko 6,5 sekundi.

📷 Volkswagen

S izlaznom snagom od 210 kW (286 KS) i maksimalnim okretnim momentom od 560 Nm, permanentno pobuđeni sinkroni motor (PSM) tipa APP550 osigurava snažan pogon na zadnjoj osovini. Prednji električni pogonski motor je asinkroni motor (ASM) s oznakom AKA150.

Proizvodi maksimalnu izlaznu snagu od 80 kW (109 KS) i maksimalni okretni moment od 134 Nm. Maksimalna brzina dva GTX modela elektronički je ograničena na 160 km/h.

📷 Volkswagen

Zahvaljujući novoj izvedbi pogona, povećana je i maksimalna težina prikolice koju mogu vuči. ID. Buzz GTX sa standardnim međuosovinskim razmakom ima maksimalnu težinu prikolice od 1.800 kilograma, dok je maksimalna težina prikolice modela s dugim međuosovinskim razmakom 1.600 kilograma. Time je maksimalna težina prikolice povećana za 800 odnosno 600 kilograma.

GTX verzije donose vizuelne dorade. Izmijenjen branik, crna rešetka za usis zraka saćastog dizajna, te novodizajnirana svjetla za dnevnu vožnju samo su neki od elemenata prepoznatljivosti. Tu su i Venlo 19-inčni alu točkovi, a dvije verzije 21-inčnih naplataka dio su dodatne opreme. ID. Buzz GTX dolazi s IQ.LIGHT LED matrix glavnim svjetlima u serijskoj opremi. Cherry crvena boja moguća je samo za ID. Buzz GTX. Unutrašnjost donosi tamne nijanse boja koje naglašavaju sportski karakter. Sjedišta su u specifičnom GTX dizajnu.

📷 Volkswagen

GTX modeli donose značajne nadogradnje hardvera i softvera. Novo u vozilu su head-up zaslon (opcijski) i infotainment sistem sljedeće generacije (serijska oprema) s novom navigacijom izbornika i grafikom kao i bržom računalnom snagom. Dodirni zaslon sistema sada je veličine 12,9 inča umjesto 12 inča (dijagonala 33 cm umjesto 30 cm). Novost je i osvijetljena dodirna traka za upravljanje temperaturom i glasnoćom.

📷 Volkswagen

Novom podrškom za govorne naredbe IDA upravlja se govorom. IDA nudi odgovore na pitanja općeg znanja korištenjem internetske veze s bazama podataka kao što je Wikipedia. Po prvi put, potpora za govorne naredbe IDA također ima integrirani ChatGPT (AI/umjetna inteligencija). Nova ponuda sistema podrške za vozača uključuje unaprijeđeni Park Assist Plus s funkcijom parkiranja na daljinu putem smartphonea.

Lansiranje oba modela ID. Buzz GTX očekuju se u drugoj polovici godine, piše Autonet.

Povezani članci