Marketing X Business

Sukobi na Bliskom istoku nisu poremetili cijenu: Zlato drži vrijednost

Marx.ba

(Foto: Ilustracija)

Cijene zlata stabilizirale su se na međunarodnim tržištima budući da su ulagači u potrazi za sigurnim utočištem u periodu eskalacije napetosti na Bliskom istoku preusmjerili dio novca u dolare.

Na američkom tržištu zlatom se jučer u terminskim ugovorima trgovalo po 0,6 posto nižoj cijeni, od 2.674 dolara po unci. Dan prije je zaključina trgovina s rastom 0,9 posto.

Ulagači su u utorak krenuli u kupovinu zlata nakon naznaka da se Iran sprema napasti Izrael. Napad je i izveden u utorak, a nakon toga je poručeno da to nije kraj. Tel Aviv je pak najavio posljedice. U srijedu rast cijena zlata zakočio je val kupovina dolara, koji ulagači također smatraju sigurnim utočištem u kriznim vremenima.

– Cijena zlata tek je pod kratkoročnim pritiskom zbog jačeg dolara, ali okruženje je i dalje ekstremno povoljno za zlato”, rekao je Carlo Alberto De Casa.

Od početka godine cijene zlata porasle su za 28 posto, potaknute, između ostalog, ublažavanjem američke monetarne politike. Cijene platine bile su jučer više za jedan posto, dosegnuvši 995,95 dolara. Još je snažnije poskupio paladij, za 1,6 posto, na 1.010,24 dolara. Najskromnije je jučer porasla cijena srebra, za 0,1 posto, na 31,43 dolara.

Fed je u septembru snizio ključne kamatne stope za pola postotnog boda, uz zaključak predsjednika Jeromea Powella da je borba protiv inflacije završena.