Marketing X Business

Tri namirnice koje bi u 40-im svi trebali redovno jesti: Poboljšat će rad srca i mozga

Marx.ba

(Izvor: Shutterstock)

Usporen metabolizam, promjena hormona, pad energije i iscrpljenost, smanjeni libido… Sve su ovo faktori koji utječu na kvalitetu našeg zdravlja koje je kako starimo, teško održavati, posebno kada krenu spomenuti procesi. Ipak, ima lijeka, a on se sastoji u prevenciji.

Poželjne namirnice

Nju je posebno zagovarao otac moderne medicine, Hipokrat kroz poznatu izjavu o hrani kao lijeku. Naime, hranjive tvari koje unosimo u tijelo mogu učiniti veliku razliku u tome kako se osjećamo ili izgledamo tokom procesa starenja. Posebno kod ženskog spola. Prema zdravstvenim stručnjacima postoji nekoliko namirnica koje bi stariji od 40 godina trebali dodati svojoj prehrani i tako poboljšati opće zdravlje, piše Živim.

1. Bobičasto voće

Povećanje unosa antioksidansa može biti odličan način za promicanje zdravijeg tijela nakon četrdesete. Redovno konzumiranje bobičastog voća je stoga učinkovita opcija.

– Antioksidansi su nutritivne komponente koje pomažu u hvatanju slobodnih radikala dok poboljšavaju rad srca i mozga, objašnjava dijetetičarka Alicia Galvin.

Slobodni radikali mogu uzrokovati oštećenje DNK, ubrzati proces starenja kože i potaknuti upale, a sve to postaje važno balansirati kako starimo. Uz to, dodatna korist od bobičastog voća je ta što doprinose unosu vlakana, važnom faktoru zdravog mršavljenja. Zbog svega navedenog nećete pogriješiti ako pojedete nekoliko šaka bobičastog voća kao međuobrok ili ako ga dodate u omiljeni obrok uz zobene pahuljice ili jogurt.

image

2. Orasi

Često podcjenjujemo moć koju orašasti plodovi i sjemenke imaju u prehrani, a jedan takav bogat međuobrok za one iznad 40 mogu biti orasi.

– Orasi su bogati omega-3 masnim kiselinama, vitaminom E i cinkom koji održavaju stanice zdravima štiteći ih od oksidativnog oštećenja i smanjujući upalu. Konzumiranje ovog ploda ne samo da vas štiti od slobodnih radikala koji mogu uzrokovati oštećenje kože i bore, već su također povezani s nižim razinama LDL kolesterola koji pomaže u sprječavanju bolesti srca, objašnjava zdravstvena trenerica Joanna Wen.

Redovno žvakanje ovog hrskavog zalogaja također može pomoći u održavanju zdravog krvnog pritiska i poboljšanog metabolizma.

image

3. Crni grah

– Grah i mahunarke čine fantastičan biljni protein za svakoga, međutim, crni grah može biti posebno dobar zahvaljujući činjenici da može spriječiti neke probleme koji se javljaju s menopauzom, rekla je dijetetičarka Megan Wong dodajući kako je baš ova namirnica bogata magnezijem i kalijem, mineralima koji postaju još važniji kako žena stari.

Tokom menopauze žene gube čak 20 posto mineralne gustoće kostiju, što uveliko povećava rizik od osteoporoze. Oko 60 posto magnezija u našem tijelu pohranjeno je u kostima. Neophodno je unijeti dovoljno magnezija i kalija u svoju prehranu čak i nakon menopauze jer je posebno u tim godinama veća vjerovatnost da ćete se suočiti s višim krvnim pritiskom, izlažući se većem riziku od hipertenzije i bolesti srca.

Dobro je za sve

– Bez obzira na dob, davanje prioriteta zdravoj i nutritivno uravnoteženoj prehrani ključno je za cjelokupno zdravlje. Među ostalim, to znači redovito konzumiranje nabrojene tri namirnice – slažu se stručnjakinje.