Marketing X Business

Turistička sezona u Bosni i Hercegovini obećava rekordne rezultate

Bloomberg Adria

(Foto: Društvene mreže)

Turistička sezona u Bosni i Hercegovini obećava obaranje prošlogodišnjih rekorda. Statistički podaci do marta 2024. pokazuju rast turističke aktivnosti, s porastom broja posjeta i noćenja u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Očekuje se daljnji rast dolaska turista potaknut povećanom dostupnošću letova iz različitih dijelova svijeta, dok turističke zajednice planiraju jaču promociju usklađenu s globalnim trendovima.

Anđelko Maslać, direktor Turističke zajednice Hercegovačko-neretvanskog Kantona, gostovao je u programu Bloomberg Adrije te izrazio optimizam u vezi s predstojećom turističkom sezonom.

– Prve naznake za ovu godinu su odlične i možemo biti optimistični. Ukupna ocjena je da će ova godina po dolascima i noćenjima turista, te po prihodima biti zaista rekordna godina, rekao je.

Rast turizma, kako je istakao, posljedica je pozitivnih socio-ekonomskih i političkih preduvjeta. Društvena i ekonomska stabilnost, kao i sigurnosni aspekti, ključni su faktori koji su doprinijeli rastu turizma nakon pandemije i inflacije koja je pogodila svjetsku ekonomiju.

Analitičari predviđaju daljnji rast turističke sezone u Bosni i Hercegovini i regiji za 2024. godinu, s obzirom na stabilizaciju globalnog turističkog tržišta i povećanu dostupnost putovanja.