Marketing X Business

U kripto usponu registrovana i peta mjenjačnica u Bosni i Hercegovini

Bloomberg Adria

(izvor: Bloomberg Adria)

Adria Technology iz Banja Luke je peto po redu pravno lice koje je dobilo dozvolu za bavljenje poslovima u vezi s virtuelnim valutama u Bosni i Hercegovini.

Ova kompanija pokreće kriptomjenjačnicu Adriatic Crypto Exchange (ACX), nakon što je upisana u registar pružalaca usluga povezanih s virtuelnim valutama Komisije za hartije od vrijednosti Republike Srpske. Upis u registar je uslov za obavljanje poslova koji su u vezi s kriptovalutama i predstavlja svojevrsnu dozvolu za rad.

Iz ACX-a poručuju da će imati najkompletniju domaću crypto platformu na kojoj će se za svega nekoliko minuta moći kupiti kriptovalute ili zamijeniti za druge. Zvanično otvaranje platforme zakazali su za šest dana.

Pokretanje ACX-a objelodanjeno je u septembru na prvoj kripto konferenciji u BiH, koja je održana u Banjaluci.

Imaće dostupno 10 kriptovaluta koje će korisnici moći da kupe platnim karticama Visa, Master Card i drugim, kao i da ih razmjenjuju na brz i jednostavan način, najavljeno je.

Proces od registracije do kupovine trebalo bi da traje svega tri minute, a provizija da iznosi 1,5 posto prilikom zamjene kriptovaluta.

Bloomberg Adria je već pisala da oblast kriptovaluta nije zakonski definisana na cijeloj teritoriji BiH, te da je regulacija od ove godine uspostavljena samo u RS.

U Registar KHOV prva je upisana kompanija Digital Asset Management Banjaluka, koja upravlja prvom kriptomjenjačnicom u BiH Balkan Crypto Exchange (BCX), a nakon nje dozvolu za iste poslove dobila je i kompanija Tesla Trade iz Bijeljine, zatim Digital Crypto Exchange (DCX) iz Gradiške te Crypto Trading Management Servis (CT-MS) iz Istočnog Sarajeva.