Marketing X Business

Umjetnost čišćenja je u malim promjenama: Smanjimo digitalni otpad zajedno

Marx.ba

(Foto: Nestle)

Jeste li znali da internet i njegovi povezani sistemi godišnje proizvode čak 900 miliona tona CO2? Radi bolje ilustracije, to je više od emisija cijele svjetske avio industrije. Dok se globalna mreža širi, tako i njen utjecaj na okoliš postaje sve značajniji.

Predviđanja sugerišu da će do sljedeće decenije internet potrošiti čak 20% ukupne svjetske energije, pri čemu će skladišta podataka do 2025. godine koristiti čak petinu sve proizvedene energije, postajući tako jedan od najvećih zagađivača. No, alarmantno je i koliko se energije nepovratno troši u digitalnom prostoru, a primjer za to je podatak da se svake minute pošalje 240 miliiona e-mailova, od kojih čak 20% nikada ni ne bude otvoreno.

Osim toga i pojedinačno korištenje interneta ima svoj ekološki pečat. Na primjer, prosječan korisnik koji primi 20 e-mail poruka dnevno stvara količinu emisija CO2 usporedivu s automobilom koji pređe 1.000 kilometara. Čak i jednostavna radnja poput poput pretraživanja interneta troši istu količinu energije kao sijalica od 60W upaljena oko 17 sekundi.

Jedan od najvećih paradoksa modernog internet doba je činjenica da se 90% online podataka nakon tri mjeseca nikada više ne upotrebljava, pročita ili posjeti. To znači da se ogromne količine resursa, uključujući i energiju, troše na pohranu i prijenos informacija koje često postaju zaboravljene u beskonačnom digitalnom prostoru.

Kako je danas internet neizostavni dio naših života i koristimo ga za komunikaciju s drugima, posao, plaćanje računa, pa čak i za pokretanje kućanskih uređaja, s njime dolaze i određeni izazovi. Jedan od tih izazova je digitalni otpad, koji često ostaje nezapažen. Upravo zato novo, četvrto izdanje projekta “Čista umjetnost”, u okviru kojeg se provodi ovogodišnja kampanja “Čista umjetnost je umjetnost čišćenja” ima za cilj doprinijeti smanjenju digitalnog i elektronskog otpada, a time i očuvanju okoliša.

– Zaista, nismo ni svjesni da malim promjenama svako od nas može smanjiti digitalni otpad. Na primjer, s naših računara, tableta i pametnih telefona možemo ukloniti sve nepotrebne datoteke, fotografije, videozapise, aplikacije i e-mail poruke te tako osloboditi prostor, poboljšati rad uređaja ali i sačuvati okoliš, kazao je Nenad Maslovarić, menadžer za IS/IT operacije kompanije Nestlé za Jugoistočnu Evropu.

Također, za očuvanje Planete, važno je i pravilno zbrinjavati stare elektronske uređaje. Recikliranje elektronskog otpada ne samo da smanjuje količinu smeća na deponijama, već i pomaže u očuvanju dragocjenih resursa. Stoga, najveća svjetska prehrambena kompanija Nestlé, kojoj je cilj smanjiti svoj utjecaj na okoliš kako globalno, tako i lokalno, u saradnji s firmama Bingo Retail i Kim Tec Eko poziva sve građane Bosne i Hercegovine, a naročito mlade da odlože elektronski otpad u posebno označene kontejnere koji su postavljeni u BCC Sarajevo, BCC Ilidža, BTC Živinice, BCC Tuzla i Bingo Banja Luka.

Da zaključimo, očuvanje okoliša za buduće generacije nije luksuz, već odgovornost koju svi moramo prihvatiti pa zato zajedno smanjimo digitalni i elektronski otpad.

Povezani članci