Marketing X Business

Uspješni ljudi: Znate li koji je grad s najvećim rastom broja milionera na svijetu

Marx.ba

(Foto: Youtube)

Kineski Shenzhen je zabilježio najbrži rast milionera u proteklom desetljeću, a taj će se trend nastaviti u nadolazećim godinama, prema nedavnom izvještaju. Shenzhen je zabilježio rast od 140% u broju milionera, prema izvještaju savjetnika za New World Wealth i migraciju ulaganja Henley & Partners, piše CNBC.

Rast je daleko veći nego u drugim gradovima prvog nivoa u Kini, uključujući Peking i Šangaj čija je milionerska populacija porasla za 90%, odnosno 84%.

Samo u 2023. Shenzhen je zabilježio rast milionera od 10%, dok su Peking i Šangaj zabilježili pad od oko 5% usred egzodusa bogatih pojedinaca iz Kine.

– Ukupno, broj milionera u Kini pao je za 3% u 2023., tako da je Shenzhen značajno nadmašio ukupnu zemlju u 2023., rekao je Andrew Amoils, analitičar u New World Wealthu, za CNBC.

Najveći dio ovog porasta milionera u Shenzhenu posljedica je novih poslova i organskog rasta prihoda unutar grada, dok se oko 30% rasta duguje priljevu iz gradova kao što su Peking, Šangaj i Hong Kong, rekao je Amoils.

Očekuje se da će Shenzhen, također poznat kao kineska Silicijska dolina, nastaviti rasti “vrlo snažno” sve do 2040., u usporedbi s Pekingom i Šangajem, koji će vjerovatno zabilježiti umjereni rast, dodao je Amoils.

Ovo se događa u pozadini posrnule kineske ekonomije u posljednjih nekoliko godina, povučenog posrnulim nekretninskim sektorom.

Ekonomija Shenzhena porasla je 6% u 2023., nadmašivši rast u Pekingu i Šangaju.

Kineski grad Hangzhou bio je drugi po rastu milionera sa 125%, dok su indijski Bengaluru i grad Austin u SAD zauzeli treće i četvrto mjesto. Kineski Guangzhou zauzeo je peto mjesto, rekao je Amoils za CNBC.

– U posljednja tri desetljeća, ono po čemu se Shenzhen izdvajao od ostalih gradova prvog nivoa je njegovo relativno lagano upravljanje i njegov stav dobrodošlice prema migrantima. U usporedbi sa Šangajem, koji svoju ekonomsku snagu crpi iz državnih poduzeća, korporativnim krajolikom Shenzhena dominiraju poduzetnici iz privatnog sektora, rekla je Erica Tay, direktorica makro istraživanja u Maybanku.

Shenzhen, osim što je vruća tačka za startupe, također je i osnovni grad za globalne tehnološke divove kao što su Tencent, Huawei i BYD.

Metropola je 1980. proglašena jednom od prvih posebnih ekonomskih zona Kine, što je grad otvorilo stranim ulaganjima, tehnologiji i tržišno orijentiranim reformama.

– Njegova blizina Hong Konga, koji je karakteristično pogodan za poslovanje i učinkovit, također je pomogla Shenzhenu da nauči kako razviti svoju ekonomiju, rekao je Zhiwei Zhang, glavni ekonomist u Pinpoint Asset Managementu.