Marketing X Business

Verne: U našim robotaksijima ćete moći podešavati i miris

Marx.ba

(Foto: Verne)

Nakon što je Mate Rimac danas u Zagrebu predstavio svoj robvotaksi pod imenom Verne, jasno je da se radi o nečemu što bi moglo promijeniti mnogo toga na tržištu.

Kako su rekli iz Vernea prva usluga će biti pokrenuta u Zagrebu 2026. godine, a nakon toga bit će dostupna u drugim evropskim gradovima – najprije u Velikoj Britaniji i u Njemačkoj te na Bliskom istoku.

Danas je objavljeno i da je kompanija ugovore s 11 gradova u EU, Velikoj Britaniji i Bliskom istoku, a pregovara s više od 30 gradova širom svijeta.

– Aplikacija je sve što trebate za početak putovanja. S aplikacijom možete vidjeti koliko će vremena trebati da vas pokupi i biti sigurni da vožnja neće biti otkazana. Svaka vožnja može biti personalizirana – od temperature do mirisa – osiguravajući da putovanje nema za cilj samo dolazak na odredište već i uživanje u ljepoti svake vožnje, poručuje Verne.

Ključni dio sistema je infrastruktura koju nazivaju Mothership.

– Mothership je dom u kojem ćemo brinuti o našim vozilima, naglašavaju iz Vernea Verne vozilo ima dva sjedišta i koncept interijera koji potpuno redefinira ideju unutrašnjeg prostora vozila. Vozilo će biti potpuno autonomno sa sistemom sposobnim za vožnju u dinamičnom gradskom prometu. Napredna platforma za autonomnu vožnju Mobileye Drive bit će integrirana u Verne vozilo i zajedno sa sofisticiranim setom senzora koji uključuju kamere, radar i lidar, omogućit će autonomne sposobnosti vožnje. Mobileyev sitem omogućuje fleksibilnost te funkcioniranje autonomne vožnje na raznim lokacijama, na različitim vrstama cesta u različitim vremenskim uvjetima, uzimajući u obzir lokalne stilove vožnje, opisuju.

Unutrašnjost Verne vozila ima više prostora nego u Rolls Royceu, što vam omogućava da se opustite i učinkovitije provedete svoje vrijeme.

– Optimizirali smo otvaranje vrata tako da korisnici mogu samo ući i odmah sjesti. Klizna vrata dizajnirana su tako da ne ometaju protok prometa oko vozila te da i dalje stignete na svoje odredište u stilu. Nakon ulaska u vozilo putnici mogu ispružiti noge i udobno se smjestiti. Željeli smo dizajnirati interijer na način da podsjeća manje na automobil, a više na dnevnu sobu, opisao je Adriano Mudri, direktor dizajna robotaksija.

Verne vozilo savršen je prostor za slušanje muzike ili gledanje filmova s nenadmašnom udobnošću, ekranom UltraWide i 17 zvučnika za vrhunsku kvalitetu zvuka. Putnički prostor će biti prilagođen vama. Moći ćete podesiti ambijent – zvuk, svjetlo – za svako raspoloženje dok vam jako velika sjedišta omogućuju pet različitih nivoa udobnosti i užitka za rad, opuštanje ili odmor.

Između sjedišta nalazi se touchpad za interakciju sa sistemom u vozilu na kojem možete podešavati postavke vozila.

Ovdje se također nalazi Median, koji se koristi za pokretanje i zaustavljanje vožnje, dajući korisniku osjećaj kontrole nad autonomnim vozilom.

– Iznad vas je zaobljeni krovni prozor, takozvani Halo  prsten, – nikad prije viđen, koji vam pruža neki novi pogledi na grad. Verne se također pobrinuo za razvoj materijala koji odgovaraju svrsi, zahtjevima vožnje i trajnosti te u isto vrijeme osiguravaju privlačan, kvalitetan i udoban izgled i osjećaj, opisuju iz Vernea.